Obama i Medvedev o Gruziji

Predsednici SAD i Rusije Barak Obama i Dmitrij Medvedev saglasili su se da je neophodno da se smanje tenzije u Gruziji, saopštila je Bela kuća.

Izvor: B92

Sreda, 05.08.2009.

01:05

Default images

U saopštenju se navodi da je Medvedev telefonom pozvao Obamu da mu čestita 48. rođendan. "Tokom razgovora, predsednici su razgovarali o situaciji u Gruziji i neophodnosti da se smanje tenzije u tom regionu", navodi Bela kuća.

Rusija i Gruzija razmenile su prethodnih dana oštre izjave uoči godišnjice rata između dve zemlje u Južnoj Osetiji, a predsednik Gruzije Mihael Sakašvili rekao je da postoji rizik da se sukob ponovi.

"Verovatno neće doći do novog sukoba"

Ruski general Anatolij Nogovicin izjavio je da verovatno neće doći do novog sukoba sa Gruzijom, iako su tenzije povećane u regionu godinu dana nakon rata između dve zemlje.

Zamenik načelnika ruskog Generalštaba rekao je da armija smatra da gruzijska vojska nije sposobna da pokrene novu ofanzivu.

"Ne vidimo sposobnost za bilo kakav vid agresije", izjavio je ruski general, dodajući da bi pokretanje vojne akcije bilo "političko samoubistvo" za gruzijsko rukovodstvo.

Tenzije između Rusije i Gruzije povećane su prethodnih dana pošto su separatisti iz Južne Osetije i gruzijske vlasti razmenili optužbe za raketiranje i pucnjavu u kojoj niko nije povređen.

Nogovicin je izjavio da ruska vojska ne vidi pretnju iz Gruzije i da nema nameru da preduzme vojnu akciju.

Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili izjavio je ranije da postoji rizik od izbijanja novog sukoba između Gruzije i Rusije, ali da će Tbilisi učiniti sve da on bude izbegnut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: