Vlasnik "Niteksa" o štrajku radnika

Dok radnici niškog "Niteksa" nastavljaju blokadu fabrike, vlasnik preduzeća kaže da radnici mogu da dobiju zaradu samo ako kompanija ima posla.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2009.

13:30

Default images

Redovna plata nije zagarantovano pravo svakog radnika u Srbiji, shvatili su na svom primeru radnici privatizovog preduzeća “Niteks” iz Niša. Njihov vlasnik odbija da im isplati čak i minimalnu zaradu koju je propisala Vlada Srbije jer, kako za B92 objašnjava vlasnik kompanije “Irva investicije” Đorđije Nicović, radnici mogu da dobiju zaradu samo ako kompanija ima posla.

Ovaj biznismen je, inače, većinski vlasnik u 27 privatizovanih kompanija, od kojih je pet trenutno u blokadi.

Radnici iz čak tri privatizovane kompanije o čijim protestima u poslednje vreme slušamo nalaze se u većinskom vlasništvu grupe “Irva investicije” Đorđija Nicovića.

Najglasniji među njima su radnici niškog “Niteksa” koji danima blokiraju ulaz u fabriku, jer ne prihvataju da im plata bude na nivou prošlogodišnjeg minimalca, odnosno oko dve i po hiljade dinara manje nego što je Vlada predvidela za ovaj period.

Štrajkači traže da sam Nicović dođe na pregovore sa njima.

Većinski vlasnik “Niteksa” Đorđije Nicović poručuje da zagarantovanih prava u biznisu nema.

“Ako su ti isti radnici, zajedno sa fabrikom u periodu u periodu april-maj-juni imali ukupan prihod od 15 miliona, kroz delimičnu opstrukciju ljudi koji su pokrenuli sad taj štrajk i koji traže da im se isplati 30 miliona plata, te plate im sigurno neće biti plaćene”, kaže Nicović.

“Mi isplaćujemo zarade u kompanijama", kaže on.

Na podsećanje da radnici imaju ugovore Nicović odgovara da "ugovor niko nikome u ovoj zemlji ne garantuje platu, osim onima koji rade u državnoj službi”.

Nicović smatra da je neophodno da zaposleni rade, sada kada stranci ponovo počinju da naručuju njihove proizvode, a da država treba da zaštiti domaću tekstilnu industriju. On, međutim, priznaje da trenutno nisu u u blokadi samo njegovi tekstilci – “Niteks”, “Rudnik” i “1. maj”, nego i “Agrobanat” u poljoprivrednom i “Mačkatica” u metalskom sektoru.

Za te blokade, Nicović ne oseća odgovornost, jer su dugovi preuzeti kupovinom preduzeća.

“Kada je ‘Irva’ investirala u sve te kompanije, a investirala je 100 miliona, ‘Irva’ je pomogla da stanu na noge, da se kupi oprema, da se dovedu komercijalni partneri, da se počne proizvodnja”, tvrdi Nicović.

“Došla je kriza koju smo više-manje sanirali, izuzev u nekoliko firmi i mi u narednom periodu mislimo i da ‘Niteks’ ima budućnost, ‘Mačkatica’ pogotovo ima budućnost, jer nam je došao nalog za milion evra u izvoza u Rusiju, a odjednom je objavljen štrajk”, kaže on.

Ukoliko se do dogovora vlasnika i radnika ne bude došlo, preduzeća će otići u stečaj ili će Agencija za privatizaciju pre toga pronaći zakonski razlog da privatizaciju poništi.

Agencija je već jednom raskinula ugovor sa kompanijom “Irva” zbog nepoštovanja socijalnog programa, u slučaju niškog “Građevinara”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: