Rudari "Resavice" prekinuli štrajk

Radnici rudnika Resavica prekinuli su danas štrajk, pošto im je uplaćen novac za zdravstveno osiguranje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2009.

01:26

Default images

Rudari Javnog preduzeća podzemne eksploatacije uglja “Resavica” prekinuli su oko 15 sati generalni štrajk, pošto im je iz Ministarstava ekonomije i regionalnog razvoja i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje stigao dopis da mogu da overe zdravstvene knjižice, izjavio je predsednik Sindikata Raka Miletić.

Direktor ovog javnog preduzeća Zlatko Dragosavljević potvrdio je da je počelo i izdavanje markica kojima se overavaju zdravstvene knjižice po filijalama u Jagodini, Nišu, Kraljevu, Užicu, Zaječaru, Požarevcu.

Zaposleni u Javnom preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja “Resavica” prekinuli su tokom popodneva jutros započeti generalni štrajk zbog neuplaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje u iznosu od 160 miliona dinara za period od početka godine.

Deo novca uplaćen je tokom popodneva.

Rudarska okna nešto pre 12 sati napustilo je oko četiri i po hiljade rudara u svih devet rudnika za podzemnu eksploataciju uglja u Srbiji.

Zaposleni u “Rembasu” uveli su ekipu TV B92 u okno, kako bi pokazali u kakvim uslovima rade i koliko je visok rizik od povređivanja.

Činjenica da je nekoliko rudara u prethodnih mesec dana povređeno i da su iz sopstvenog džepa morali da plate preglede i lečenje dodatno je podstakla sindikalne lidere da se odluče na pokretanje generalnog štrajka.

Ukupan dug za zdravstveno osiguranje tog javnog preduzeća prema zaposlenima iznosi oko 1,3 milijarde dinara.

Treba reći i da više od 100 rudara u Javnom preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja ne može ni u penziju da ode zbog nepovezanog radnog staža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: