Olbrajtovoj funkcija u NATO-u

Bivša američka državna sekretarka Madlen Olbrajt predvodiće grupu stručnjaka zaduženih da razmotre novi strateški koncept misije NATO-a.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2009.

19:54

Default images

To je danas izjavio novi generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen. "NATO-u je potreban novi strateški koncept. Imenovao sam grupu od 12 stručnjaka za konsultacije", rekao je Rasmusen na konferenciji za novinare, nekoliko sati pošto je stupio na novu dužnost.

Rasmusen je rekao da će njemu eksperti dostavljati preporuke i on će odlučivati o konačnoj fazi predloženog procesa, čiji će rezultati biti predstavljeni na narednom samitu Alijanse krajem 2010. godine u Lisabonu.

Grupu stručnjaka će voditi Madlen Olbrajt, koja je bila prva žena državni sekretar SAD, od 1993. do 1997. godine, za vreme administracije Bila Klintona.

Potpredsednik grupe biće bivši direktor holandske kompanije Rojal Dač Šel, Jeren van der Ver.

Među pozvanim stručnjacima su i bivši britanski ministar odbrane Džef Hun, nekoliko ambasadora, kao i poljski profesor Adam Danijel Rotfeld i predsednik francuske Nacionalne biblioteke i strateški stručnjak Brino Rasin.

Na poslednjem samitu NATO-a, u aprilu u Strazburu, zemlje članice Alijanse su predložile novi strateški koncept, ocenivši da je dokument usvojen u aprilu 1999. godine već zastareo.

Budući koncept trebalo bi da uključi pre svega borbu protiv terorizma, nove vrste opasnosti poput sajbernet napada, snabdevanje energentima i bezbednosne mere za klimatske promene.

U koncept će biti uključen i odnos NATO i Rusije, kao i odnos između klasične misije NATO - kolektivne odbrane članova, i misija Alijanse van klasičnog delokruga, od kojih je najvažnije ona u Avganistanu.

"Ova dva zadatka (NATO) nisu nekompatibilna", rekao je Rasmusen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: