Smenjen zapovednik nuklearnih snaga

Zapovednik ruskih strateških nuklearnih snaga, general Nikolaj Solovcov, smenjen je, saopštio je danas Kremlj.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 03.08.2009.

17:55

Default images

Solovcova će na toj funkciji zameniti njegov prvi zamenik, general Andrej Švajčenko, dodaje se u saopštenju iz ruskog predsedništva. U saopštenju se ne navode razlozi za odluku o smenjivanja Solovcova, koji je bio zapovednik ruskih nuklearnih snaga od 2001. godine. Ruska vojska je polovinom jula ponovo neuspešno testirala stratešku raketu "bulava". To je bio peti neuspeli pokušaj od deset pokušaja.

Raketa, čije je domet 8.000 kilometara, može da nosi šest do deset teledirigovanih nuklearnih glava. Planirano je da njome budu opremljene nuklearne podmornice.

Nekoliko dana posle poslednjeg testiranja, tehnički direktor projekta Jurij Solomonov je podneo ostavku.

Kako javlja agencija Interfaks, pozivajući se na vojne izvore, Solovcov je smenjen pošto je napunio 60 godina, što je starosna granica za tu funkciju. Solovcovu je u februaru ipak produžen mandat na godinu dana, iako je napunio 60 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: