Oliver Ivanović posetio Klobukar

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović posetio je danas selo Klobukar, u opštini Novo Brdo, u koje se ove godine vratilo 18 srpskih porodica.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2009.

18:57

Default images

Srbi povratnici u selo Klobukar kod Novog Brda na Kosovu nisu zadovoljni uslovima života. Kažu da nemaju vode, niti od čega da žive. Ni kuće u kojima žive, a koje im je izgradilo kosovsko ministarstvo za povratak i zajednice, nisu dobro sazidane.

Danas ih je posetio državni sekretar ministarstva za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije i obećao pomoć.

U Povratničko naselje u Klobukaru se dolazi krivudavim, brdovitim makadamskim putem. Kada padne kiša, njime je teško kretati se, kažu povratnici.

U Klobukar se vratilo 18 srpskih porodica, sa 32 člana. Nemaju prodavnicu, a sa strepnjom očekuju zimu, jer neće imati ko da ih prebaci do najbližeg lekara.

Kuće su im izgrađene sredstvima Ministarstva za povratak u kosovskoj vladi, a radove je izvodila beogradska organizacija “Sveti Nikola”.

Kuće su im, kažu, veoma loše urađene.

Jedan obrok dnevno i veknu hleba povratnici dobijaju od organizacije “Majka devet Jugovića”.

Povratnici kažu da izvođač radova nije na vreme poštovao obavezu dovoženja hrane.

U paketu je bilo je svega u svačega, a najviše hrane kojoj je istekao rok upotrebe, kaže povratnik Živojin Simić.

On očekuje zaposlenje, a kao mogućnost za opstanak, navodi bavljenje poljoprivredom.

U Klobukaru ima sedmoro dece, a Živojin još nije siguran gde će njegovo dvoje dece u školu.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović posetio je povratnike u Klobukaru, rekavši da finansijeri ovog projekta treba da razmisle kako je utrošen njihov novac.

"I sami finansijeri i donatori ovog projekta treba da razmisle kako je utrošen njihov novac i kako izgledaju kuće po završetku radova", rekao je Ivanović.

On je naveo da ono što ceni kod ljudi koji su se vratili u Klobukar jeste da već razmišljaju kako će biti tokom naredne zime, ali i u godinama koje dolaze.

"Ima puno dece i to je znak za optimizam", rekao je Ivanović i naveo da su povratnici, zasad, dobili skromnu pomoć za opremanje kuća u nameštaju.

Srbi su se u Klobukar vratili 20. jula.

Do rata 1999. bilo ih je 400. Selo je bilo, a i danas je multietničko. Sa Albancima povratnici nisu imali problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: