Malovićeva razgovarala sa Martijem

Ministarka Snežana Malović sastala se sa izvestiocem Saveta Evrope Dikom Martijem, koji ispituje navode o trgovini organima otetih na Kosovu i severu Albanije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2009.

09:26

Default images

Posle razgovora, ministarka pravde Snežana Malović ocenila je da je sastanak bio veoma dobar i navela da očekuje da će budući izveštaj specijalnog izvestioca koji će dostaviti Generalnoj skupštini Saveta Evrope inicirati dalje korake u istrazi oko trgovine ljudskim organima.

"Očekujem da će po prijemu izveštaja Generalna skupština moći da zauzme stav koji treba da bude inicijator daljih događaja, ako govorimo o pravosudnim organima u regionu koji treba da se bave ovom problematikom", rekla je ona.

Martiju je, kako je kazala, tokom razgovora pružila uveravanja da će Ministarstvo pravde obezbediti svu neophodnu pomoć koja se tiče rasvetljavanja tog slučaja. Malovićeva je precizirala da je Martija upoznala sa činjenicom da je od 1998. godine sa prostora Kosova nestalo oko 1.300 Srba i drugog nealbanskog stanovništva, a da je samo 300 njih pronađeno i da su njihova tela predata njihovim porodicama, što, kako je navela, dovoljno govori u prilog tome da se ne zna sudbina velikog broja ljudi.

"Takođe sam iznela činjenicu da je navodima u knjizi Karle del Ponte prvi put javno svedočeno o događaju trgovine ljudskim organima i da je Tužilaštvo za ratne zločine odmah potom formiralo predmet i započelo rad", kazala je Malovićeva.

Ministarka je specijalnog izvestioca obavestila da je tokom 2008. godine pribavljen veliki broj dokaza, kao što su izjave svedoka, fotodokumentacija, izveštaj UNMIK-a koji, kako je navela, govore u prilog našoj sumnji da je postojala trgovina ljudskim organima.

Pravosudni organi Srbije pokrenuli su marta prošle godine istragu o trgovini organima na Kosovu i severu Albanije na osnovu navoda iz knjige bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte "Lov".

Prema navodima u knjizi, oteti Srbi su odvođeni u takozvanu "žutu kuću" u mestu Burelj na severu Albanije gde su im vađeni organi.

Do sada je identifikovano više od 10 žrtava, kao i izvršilaca pripadnika nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova.

Prethodno je istragu vodio UNMIK ali su rezultati do kojih se došlo zataškani.

Rad tužilaštvu u Srbiji na tom slučaju otežava okolnost da albanske vlasti ne dozvoljavaju istragu tužilaca iz Srbije na svojoj teritoriji.

Marti će sutra razgovarati sa tužiocem za ratne zločine Vladimirem Vukčevićem, porodicama otetih i nestalih sa Kosova, kao i sa predsednikom Komisije Vlade Srbije za nestale osobe Veljkom Odalovićem.

Specijalni izaslanik Saveta Evrope treba da podnese izveštaj toj instituciji o trgovini ljudskim organima na severu Albanije tokom sukoba na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: