Mesić:Ocena ustavnosti novog poreza

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić najavio je da će Ustavnom sudu uputiti zahtev za ocenu ustavnosti uvođenja takozvanog kriznog poreza na plate.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2009.

18:08

Default images

"Nakon što sam nedavno pokrenuo ispitivanje ustavnosti zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, isto ću učiniti i za ovaj zakon, jer je reč o odluci koja građane Hrvatske dovodi u neravnopravan položaj", kazao je Mesić.

U Ustavu se navodi da je Hrvatska socijalna država u kojoj su pred zakonom svi jednaki, kazao je Mesić i naveo da "ako onaj ko zaradi 3.000 kuna (410 evra), plaća porez jednako kao i onaj koji zarađuje znatno više, oni nisu više jednaki i zato bi taj zakon trebalo preispitati pred Ustavnim sudom".

Od 1. avgusta primenjuje se Zakon o posebnom porezu na plate, penzije i ostala primanja, prema kojem se do 31. decembra 2010. godine na sve plate, penzije i ostala primanja veća od 3.000 kuna (oko 410 evra) zaračunava porez po stopi od dva posto, a za primanja veća od 6.000 kuna porez od četiri odsto.

Premijerka Jadranka Kosor je, komentarišući najavu predsednika Mesića, izjavila da misli da zakon nije protivustavan, ali je kazala da on ima pravo da podnosi tužbe na sve zakone ako to želi.

Zakon je predložila Vlada kao jednu od antirecesijskih mera koja bi trebalo, prema navodima Ministarstva finansija, da poboljša loše stanje državnog budžeta, a Mesić je imao zakonsku obavezu da potpiše taj zakon.

Uvođenje poreza u javnosti je dočekano s neskrivenim ogorčenjem i uz salve optužbi na račun političara.

Građani i mediji optužili su Vladu i Sabor da duboke budžetske rupe pokušavaju da krpe uvođenjem harača na plate ionako osiromašenih radnika, a da ne žele da se odreknu većeg dela svojih privilegija.

Iz Ministarstva finansija su nezvanično najavili da će, ako zakion "padne" pred Ustavnim sudom, vratiti u međuvremenu naplaćeni porez.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: