Varikio: Nastavak podrške Srbiji

Novi ambasador Italije Armando Varikio kaže da Italija nastavlja da podržava integracije Srbije u EU i nada se da će, po ukidanju viza, taj proces biti ubrzan.

Izvor: B92

Nedelja, 02.08.2009.

15:25

Default images

Ambasador Varikio je za B92 izjavio i da je uveren da će “Fijat” nastaviti ulaganja u kragujevačku “Zastavu”. I novi ambasador Italije ponavlja stav svoje zemlje da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji. On se nada da će, posle odluke o ukidanju viza uslediti i deblokada Trgovinskog sporazuma, a ubrzo i kandidatura Beograda za članstvo u Uniji.

Podršku Srbiji na tom putu Italija bi dala i organizacijom novog samita balkanskih zemalja sledeće godine, kako je predložio šef italijanske diplomatije Franko Fratini.

“Ideja za organizovanje te konferencije je da je pravo vreme da se, deset godina posle konferencije u Zagrebu, kada je započet proces evropske integracije balkanskih zemalja, evropski i američki zvaničnici ponovo okupe da još jednom istaknu da zapadni Balkan zaslužuje pažnju i da treba zajedno da radimo da ubrzamo proces evropskih integracija”, kaže Armando Varikio.

“Desetogodišnjica zagrebačke konferencije biće sledeće godine, za vreme španskog predsedavanja Evropskoj uniji, tako da će biti na Španiji da odluči gde bi ta konferencija mogla da se održi. Mi se za to veoma zalažemo i mislimo da bi Srbija mogla da igra veoma važnu ulogu na toj konferenciji”, navodi on.

Ambasador Italije kaže da je ta zemlja jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije, u kojoj posebno mesto zauzima strateško partnerstvo “Fijata” i “Zastave” koje, veruje, neće ugroziti svetska ekonomska kriza.

“Veoma je važno da, bez obzira na krizu koja je pogodila automobilsku industriju, u ‘Fijatu’ naglašavaju da je Srbija jedna od strateških tačaka njihovog razvojnog programa”, rekao je Varikio.

“Biće novih investicija, doći će nove tehnologije koje će doneti posao i otvoriti nova radna mesta za Srbiju. To je zato što Srbija i fabrika u Kragujevcu jesu važni za tu kompaniju”, navodi ambasador Italije.

Na pitanje da li zna kada će doći do novih investicija, Varikio kaže da će to biti uskoro, iako ne može da govori o preciznim datumima.

“Ne bih mogao u ime ‘Fijata’ da odgovorim na to pitanje, verujem da će oni to učiniti u skladu sa njihovim biznis planom, ali znam da se oni pridružavaju dogovorenog rasporeda i da će to biti uskoro”, rekao je on.

Novog ambasadora italije u Beogradu je sačekao i slučaj "Davidović".

Italijansko pravosuđe još nije odlučilo o zahtevu Srbije da Goran Davidović, zvani “Firer”, koji trenutno boravi u Trstu, bude izručen Srbiji, gde ga čeka suđenje i izdržavanje zatvorske kazne.

Varikio kaže da je, odlazeći iz Srbije, Davidović dobio italijansku vizu u skladu sa propisima, kao i da zahtev za ekstradiciju razmatra u skladu sa italijaskim i međunarodnim propisima.

“Naši pravosudni organi su veoma pažljivi, a činjenica da je tom građaninu Srbije odmah određen pritvor govori o dobroj saradnji između naših zemalja”, ukazuje ambasador.

“O ekstradiciji Davidovića odlučivaće veoma brzo apelacioni sud, u skladu sa međunarodnim propisima i pravom koji se primenjuju u takvim slučajevima”, kaže Varikio.

Ambasador je ukazao i da je oblast pravosuđa jedno od najzančajanijih polje saradnje Italije i Srbije.

Obračun sa organizovanim kriminalom u Srbiji radi se po italijanskom konceptu, a nedavno usvojeni zakon o oduzimanju imovine stečene krivičnim delima urađen je uz konsultovanje italijanskih stučnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: