Dačić: Razgovori s liderima s juga

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je da je minule sedmice razgovarao sa albanskim liderima s juga Srbije u cilju očuvanja stabilnosti i bezbednosti.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.08.2009.

11:49

Default images

"Razgovori su bili dobri i korektni i biće nastavljeni. Želim da naše snage bezbednosti na jugu Srbije imaju razumevanje i podršku građana, ali želim i da se zajednički borimo protiv kriminala, korupcije, jer je to u interesu svih", rekao je Dačić, koji je i zamenik premijera.

Ministar policije je ponovio da će specijalne snage Žandarmerije biti prisutne na jugu Srbije sve dok se situacija potpuno ne stabilizuje.

Sastanak, čiji sastav ministar nije precizirao, usledio je posle nedavnih incidenata, uključujući napad na pripadnike žandarmerije.

Dačić je procenio da postoji obostrana želja da se rešavaju konkretni problemi na jugu Srbije, kako bi se situacija u potpunosti normalizovala.

"To znači da se održi politička stabilnost na tom području. Ja u tom pogledu očekujem dobre rezultate. Razgovori nisu vođeni da bi se davale određene političke izjave i ostvarili politički poene, jer onda oni ne bi bili konstruktivni", rekao je ministar.

On je ukazao na potrebu zajedničkog angažovanja kako bi se situacija na jugu Srbije stabilizovala, jer, kako je naveo, postoje bezbednosni i obaveštajni podaci zapadnih službi o postojanju određenih grupa na Kosovu koje potiču iz tih krajeva u kojima žele da izazovu nestabilnost.

U tom smislu, treba i posmatrati prisustvo specijalnih snaga Žandarmerije na jugu Srbije, pojasnio je ministar policije i naveo da će potreba za tim snagama na tom području prestati onog trenutka kada se situacija u potpunosti stabilizuje.

"Socijalistička partija Srbije i ja kao njen predsednik naučili smo iz naše prošlosti da treba biti posebno obazriv i ne upotrebljavati preteranu silu, koja se može obiti o glavu ovoj državi i narodu, kada su u pitanju sredine gde žive nacionalne manjine", ukazao je Dačić.

On je, međutim, naveo da će državni organi, u ovom slučaju pripadnici MUP-a, reagovati odlučno i oštro u odbrani suvereniteta, zaštiti javnog reda i mira, kao i u borbi protiv kriminala i terorizma.

S druge strane, naveo je Dačić, jasan je stav da su svi građani Srbije ravnopravni i da se treba izboriti da na tom području vladaju mir i bezbednost za sve žitelje i da Albanci sa juga Srbije treba u potpunosti da se uključe u politički, društveni i bezbednosni život Republike.

Ministar policije je rekao da su i Albanci i Srbi zainteresovani za bolji život na tom području i upozorio da se moraju brže rešavati problemi koji postoje u sredinama u kojima žive.

Na jugu Srbije postoje bezbednosni rizici, upozorio je ministar policije i naglasio da nije on taj koji je doveo Žandarmeriju u to područje.

"Žandarmerija je raspoređena posle 2000. godine i ona tamo nije poslata zato što je tamo normalna situacija, već u cilju stabilizacije celog tog područja posle sukoba koji su bili 1999.godine i nadalje", podsetio je Dačić.

Prema njegovoj proceni, sada treba jasno razgraničiti šta je uloga specijalnih snaga na jugu Srbije.

Njihova uloga nije, naveo je Dačić, da maltretiraju građane, već da im obezbede mir, stabilnost, bezbednost, sigurnost i zaštitu života i imovine.

"Te snage će biti upotrebljavane samo u situacijama kada obične policijske snage i multietnička policija nisu u stanju da obavljaju zadatke", rekao je on i naveo da je interes da što više Albanaca bude u policiji i u drugim državnim strukturama.

Interes je, takođe, ukazao je Dačić i da te multietničke policijske snage učestvuju u hapšenjima i borbi protiv kriminala i korupcije, a da se specijalne snage bave samo specijalnim zadacima i obavezama.

Prema njegovim rečima, MUP će pružiti podršku Koordinacionom centru i ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milanu Markoviću, kako bi se što pre omogućila potpuna integracija albanske nacionalne manjine u državni sistem Srbije.

"Tu zaista treba pokazati veliku političku mudrost, jer su to stvari koje su od vitalnog značaja za našu državu. Nije dobro da postoji nacionalna manjina u Srbiji koja ovu državu ne smatra svojom državom i koja, jednostavno, ne učestvuje u državnim strukturama", ocenio je Dačić.

Što se tiče njega, on će nastaviti saradnju i razgovore sa albanskim liderima, ali, kako je rekao, insistiraće na uspostavljanju stabilnog javnog reda i mira, uz poštovanje ljudskih i manjinskih prava i državnog poretka Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: