"Petrohemija" i dalje stoji

Predsednik UO "Petrohemije" Branislav Zec kaže da proizvodnja neće biti pokrenuta početkom avgusta i pored spremnosti Vlade da obezbedi finansijsku podršku.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.08.2009.

14:56

Default images

Zec je objasnio da proizvodnja neće početi iako je Vlada Srbije spremna da obezbedi finansijsku podršku za rešavanje viška zaposlenih i početnu nabavku sirovina, jer kompanija "Lukoil" ne pristaje na petogodišnji reprogram duga u iznosu od 46,5 miliona dolara, kao ni na dogovor o budućim isporukama primarnog benzina.

Prema predsedniku UO, u slučaju da uskoro ne dođe do dogovora sa "Lukoilom" o reprogramu starog duga i novim isporukama, kao jedina opcija ostaće otvaranje stečajnog postupka i namirenje poverilaca iz cene ostvarene prodajom imovine.

U tom slučaju poverioci bi samo delimično namirili svoja potraživanja zato što ukupne obaveze (220 miliona evra) premašuju vrednost imovine.

"Ukoliko 'Lukoil' do kraja bude nekonstruktivan neće biti mogućnosti za pokretanje proizvodnje u Petrohemiji", naveo je Zec.

Zec je podsetio da je, za razliku od “Lukoila”, sa Naftnom industrijom Srbije postignut "kvalitetan dogovor" o regulisanju duga u visini od 85 miliona evra i uslovima novih isporuka primarnog benzina.

"NIS se saglasio da otpiše kamate i 20 odsto osnovnog duga, kao i da ostatak od oko 64 miliona evra reprogramira na pet godina, sa jednom godinom počeka. Utvrđene su i nove isporuke do 10.000 tona benzina na mesečnom nivou po povoljnoj ceni", kazao je Zec.

Dug “Lukoilu” od 46,5 miliona evra za isporuku 55.000 tona po izuzetno visokim cenama, u najvećoj meri je nastao tokom prva četiri meseca 2008.

Današnja vrednost ove količine primarnog benzina je oko 32 miliona dolara.

Dalje, polovina pomenute količine je isporučena u periodu zastoja proizvodnje usled remonta.

“Petrohemija" se nalazi u teškoj situaciju zbog dugovanja iz prethodnog perioda.

Od 15. maja kompanija se restruktuira, a Vlada Srbije je imenovala nove članove UO i organe upravljanja.

UO je 24. juna doneo odluku o privremenom prekidu proizvodnje do mesec dana, kako bi bili obezbeđeni uslovi za rentabilan rad u narednom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: