Orbović: Protesti će se pojačati

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović najavio je da će se na jesen pojačati protesti radnika i da će protesti imati razne oblike.

Izvor: B92

Nedelja, 02.08.2009.

13:45

Default images

"Doći će do eskalacije protesta na jesen, svi bi želeli neko rešenje, ali je stanje u zemlji iskomplikovano da više nema mogućnosti da se problemi reše bez borbe ljudi za svoja prava", kazao je Orbović. Kako je rekao, samožrtvovanja i štrajkovi glađu, kojih ima i danas, su poslednji i najviši stadijum protesta.

Prema Orbovićevim rečima, radnici su pre nego što su počeli štrajkove na sudu tražili svoja prava ali "sudstvo ne radi svoj posao i ti sporovi traju godinama".

On je naveo da su radnici nakon privatizacija, od 2000. godine, imali nadu da će srpska privreda oživeti dolaskom stranog kapitala i strateških partnera.

"Nakon brojnih privatizacija ništa pozitivno se nije desilo, veliki broj firmi je zatvoren, rade loše ili se pripremaju za stečaj, radnici dobijaju otkaze, nema novih radnih mesta i stvoreno je veliko nezadovoljstvo", naveo je Orbović.

On je kazao da "tajkuni koji su kupili firme u Srbiji, nemaju finansijske i kadrovske kapacitete i da nisu nikada ni bili zainteresovani da te firme rade".

"Njihova ideja je bila da kupe firme i da ih prodaju strancima, došla je svetska ekonomska kriza u kojoj nema investiranja i nema onih koji su zainteresovani za dalju kupovinu tih firmi", rekao je Orbović.

Prema njegovim rečima, da bi se loše stanje u Srbiji pobiljšalo potrebno je da država raskine ugovore sa poslodavcima koji su te firme kupili ili da ih natera da ispune svoje obaveze.

"Radna grupa za pomoć najugroženijim radnicima je formirana kasno i pitanje je koliko će ona biti uspešna", kazao je Orbović.

Vlada Srbije usvojila je 23. jula 2009. godine Zaključak o potrebi obrazovanja radne grupe koja bi se bavila prevazilaženjem problema u ostvarivanju prava zaposlenih u uslovima ekonomske krize.

Radna grupa bi trebalo da u roku od 30 dana pripremi mere koje će omogućiti efikasnu pomoć države najugroženijima.

Prema rečima Orbovića, na sednici Socijalno ekonomskog saveta u aprilu bio je iznet predlog da se formira tim za pomoć najugroženijima, ali, kako je naveo, "tada to nije prihvaćeno".

Prema njegovim rečima, u radnu grupu koju je predložila vlada sindikati nisu pozvani.

Orbović je naveo da je SSSS podržao dopune Zakona o radu koji je Vlada Srbije usvojila, jer se, kako je kazao "na takav način mogu zaštititi radna mesta".

Skupština Srbije usvojila je 16. jula dopunu Zakona o radu koja omogućava poslodavcu da zaposlenog pošalje na prinudni odmor u trajanju dužem od 45 radnih dana. Poslodavac to može učiniti uz saglasnost nadležnog ministra, koji prethodno traži mišljenje reprezentativnog sindikata.

Orbović je kazao da sindikati u Srbiji nikada nisu bili jedinstveni i naveo da su neki sindikati stvoreni da bi razbijali sindikalnu scenu.

Prema njegovim rečima, sindikat da bi dokazao reprezentativnost potrebno je da ima oko 198.000 članova i prema tome SSSS i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost imaju reprezentativnost.

"Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata nije reprezentativan sindikat i nikada neće ni biti, jer nemaju dovoljno članstva", rekao je Orbović.

Predsednik SSSS-a Ljubisav Orbović je naveo da je sada bitno stvoriti jedinstvo sindikata i organizacija i ne dozvoliti da se nastavi gubljenje prava radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: