Filipinci odaju poštu Korason Akino

Hiljade poštovalaca danas odaju poslednju poštu bivšoj predsednici Filipina Korason Akino, čije telo je izloženo u sanduku u Katoličkoj školi u Manili.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.08.2009.

15:48

Default images

Sanduk pokojnog šefa države je ukrašen žutim cvećem, a mnogi od ljudi u redu nose žute majice ili haljine, boja koja je simbol pokreta na čijem je čelu bila Akino i koji je 1986. okončao autoritarnu vladavinu Ferdinanda Markosa.

Akino je bila predsednica Filipina od 1986. do 1992. godine, posle mirne revolucije za svrgavanje Markosa koju je predvodila pošto je njen suprug, inače lider opozicije, ubijen na aerodromu u Manili po povratku iz izgnanstva 1983.

Markos je pobegao iz zemlje i umro na Havajima 1989. godine.

Najmlađa ćerka bivše predsednice, filmska zvezda Kristina Bernadet Jap, poznatija kao Kris Akino, izjavila je da njena majka neće biti sahranjena uz državne počasti, a kao jedan od razloga za takvu odluku navela je nesuglasice s vladom.

Kris je, u intervjuu nacionalnoj televiziji, rekla da je vlada ponudila porodici državnu sahranu, ali da je porodica to odbila zbog odluke vlasti da povuku s dužnosti dvojicu vojnika zaduženih za bezbednost Akino, pošto je ona 2005. pozvala predsednicu Gloriju Makapagal Arojo da se povuče s položaja.

Akino je nekada bila saveznica Arojove, ali se priključila kampanji za njen odlazak s vlasti kada je predsednica optužena za korupciju i izbornu krađu.

Jedini sin Korason Akino, senator Beninjo Akino III, takođe je rekao novinarima da neće biti državne sahrane.

"Bila je običan građanin otkad je sišla s vlasti i voleli bismo da, kao porodica, provedemo što više vremena u opraštanju s njom", rekao je on.

Akino je u subotu umrla od raka debelog creva, a biće sahranjena u sredu pored svog muža Beninja.

Arojo je proglasila 10-dnevnu nacionalnu žalost i skratila posetu Sjedinjenim Američkim Državama kako bi prisustvovala sahrani Akinove.

Među izrazima saučešća koje su uputili svetski lideri, američki predsednik Barak Obama ukazao je na hrabrost i moralnu snagu Akinove, a predsednik Narodne Republike Kine Hu Đintao opisao ju je kao izuzetnog lidera.

Telegrame saučešća uputile su i vlade Singapura, Tajlanda i Velike Britanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: