Jakovljev o stanju u NIS-u

Novi predsednik Upravnog odbora NIS-a Vadim Jakovljev kaže da je stanje u NIS-u prilično komplikovano zbog slabe tražnje i visokog nivoa kreditnog opterećenja.

Izvor: Politika

Nedelja, 02.08.2009.

14:42

Default images

"Prema rezultatima iz prvog kvartala ove godine, kompanija je imala gubitke od oko 11 milijardi dinara, u aprilu je uspela da zaustavi negativne procese i, prema podacima preliminarnog, nerevidiranog finansijskog izveštaja u drugom kvartalu ostvaren je prihod koji iznosi 3,8 milijardi dinara", rekao je Jakovljev.

Ipak, on očekuje da će Naftne industrije Srbije na kraju ove godine ostvariti pozitivan rezultat.

On je za "Politiku", u prvom intervjuu koji je dao medijima u Srbiji, naveo da je nesporno da prihod iz drugog kvartala neće da pokrije gubitke prvog, ali da je najvažnije da je kompanija pokazala sposobnost da ostvari pozitivan rezultat.

Jakovljev je pohvalio i dijalog koji se vodi sa Vladom Srbije, ocenjući ga konstruktivnim.

"Mislim da smo u poslednje vreme veoma napredovali po pitanju razumevanja uzajamnih interesa i potreba", napomenuo je on.

Jakovljev je rekao da mu je prvenstveno cilj da još bolje konsoliduje kompaniju i pripremi je za dobrog regionalnog igrača, navodeći da je u su u razvoj proizvođačkih kapaciteta planirana ulaganja veća od 500 miliona evra.

"Već je počela realizacija programa investicija, raspisani su prvi tenderi i u punom jeku je proces izrade tehničke dokumentacije", kazao je Jakovljev.

On očekuje da će NIS do kraja 2011. godine, za kad je predviđena liberalizacija tržišta, ne samo sačuvati svoje pozicije, već ih i znatno ojačati.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu, jedna od mera koja bi trebalo da poveća efiksanost i rentabilnost kompanije je i realizacija programa dobrovoljnog odlaska zaposlenih, što zahteva relativno velike troškove.

"NIS, poštujući sve uslove iz kupoprodajnog ugovora, nudi zaposlenima koji zauzimaju duplirana ili suvišna radna mesta, isplatu otpremnina koja je bez presedana ne samo u Srbiji, već i u Rusiji", kazao je Jakovljev.

On je na mesto predsednika upravnog odbora NIS-a došao sa mesta zamenika predsednika izvršnog odbora i zamenika generalnog direktora "Gaspromnjefta".

On je zamenio Dmitrija Mališeva koji je podneo ostavku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: