Prekinuli štrajk posle šest meseci

Radnici subotičke fabrike vagona Bratstvo prekinuli su danas šestomesečni štrajk. Država preuzima većinski deo fabrike.

Izvor: Beta

Petak, 31.07.2009.

18:15

Default images

Odluka o prekidu štrajka doneta je na jučerašnjem sindikalnom zboru, pošto je Vlada Srbije je postigla dogovor sa većinskim vlasnikom Vladimirom Delićem koji će državi ustupiti 51 odsto akcija tog preduzeća.

Sekretar gradskog sindikalnog veća Ištvan Huđi rekao je na konferenciji za novinare da je dogovoreno da svi radnici ostanu u radnom odnosu i da budu obezbeđeni uslovi za nastavak proizvodnje u Bratstvu.

"Pre dva dana je potpisan ugovor sa Železnicama Srbije da Bratstvo remontuje stotinu vagona. Taj posao vredan je oko 101 milion dinara, a 30 miliona će biti uplaćeno avansno", rekao je Huđi.

Predsednik štrajkačkog odbora Marko Skenderović je naveo da će tim novcem zaposlenima biti isplaćen deo zaostalih zarada.

"Dogovorili smo se da svi zaposleni od tog novca dobiju isti iznos, bez obzira koji posao obavljaju, a drugi deo će biti usmeren za pripremanje proizvodnje i kupovinu reporomaterijala", rekao je Skenderović.

On je istakao da će u ponedeljak radnici potpisati ugovor sa direktrorom kojim će biti precizirani uslovi za nastavak proizvodnje, dinamika isplate zaostalih plata, kao i uslovi naknada za budući rad.

Prema njegovim rečima, Bratstvu predstoji imenovanje novog upravnog odbora i rukovodstva preduzeća, a do tada će biti formirana privremena kontrola poslovanja.

Konferenciji za novinare prisustvovao je i pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin koji je istakao da u Vojvodini oko devet hiljada pravnih lica nije redovno izmirivalo obaveze prema radnicima.

Radnici subotičkog Bratstva su štrajkovali od sredine februara, a plate im nisu isplaćene od oktobra prošle godine. Dugovanja “Bratstva” posle privatizacije su oko 10 miliona eura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: