Italija: Porast broja siromašnih

Svaki sedmi Italijan raspolaže mesečno sa manje od 1.000 evra, a svaki dvadeseti živi u "apsolutnom siromaštvu", bez uslova za minimalni životni standard.

Izvor: B92

Petak, 31.07.2009.

01:10

Default images

Italijanska nacionalna statistička agencija ISTAT je saopštila da se u Italiji relativno siromašnom smatra osoba čija je mesečna potrošnja manja od 999,67 evra. Prošle godine se broj Italijana koji spadaju u tu kategoriju povećao na 13,6 odsto ili 8,78 miliona stanovnika, prenosi Rojters.

U 2007. procenat Italijana koji su živeli u relativnom siromaštvu bio je 12,8 odsto.

Na nerazvijenom jugu zemlje procenat relativno siromašnih danas dostiže 26,7 odsto, u centralnoj Italiji je 8,1, a u severnim oblastima zemlje 5,9 odsto.

Najugroženija su domaćinstva sa više od troje dece, mladi hranioci porodica i starije osobe koje žive na teret rođaka.

Oni koji žive u apsolutnom siromaštvu - odnosno nisu u stanju da kupe ni osnovnu korpu namirnica koju podrazumeva minimalni životni standard - danas čine 4,9 odsto italijanske populacije ili 2,9 miliona stanovnika. U odnosu na prošlu godinu njih je više za 0,8 odsto.

U južnoj Italiji se procenat stanovnika koji žive u apsolutnom siromaštvu prošle godine povećao na 8,1 odsto, sa šest procenata 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: