Oslobođen zatočenik Gvantanama

Sud odredio da se jedan zatvorenik Gvantanama pošalje kući u Avganistan, što bi mogao da bude model za ostalih 228 zatočenika američkog vojnog zatvora na Kubi.

Izvor: B92

Petak, 31.07.2009.

00:42

Default images

Puštanje Mohamada Džavada biće prvo oslobađanje pod novim, striktnijim zakonima koje je američki Kongres ustanovio za postupanje sa zatočenicima Gvantanama, čije je zatvaranje predsednik Barak Obama obećao do sredine januara 2010. godine, preneo je Rojters.

Obamina administracija insistira na tome da i dalje vaga mogućnost pokretanja slučaja u američkom federalnom zatvoru protiv Džavada, koji je, navodno, bacio granatu i povredio dvojicu američkih vojnika i njihovog prevodioca u Kabulu 2002. godine, ali da odluka još uvek nije doneta.

"Ovaj mladić je dovoljno propatio", kazala je sudija Eleh Huvele, dodavši da se nada da će Džavad biti na putu za Avganistan do 24. avgusta, ali nije naložila vreme i način za izvršenje takvog koraka. Sudija je naglasila da je Džavad držan u zatvoru više od šest godina, a da je veći deo dokaza protiv njega odbačen jer je dobijen kroz primenu torture.

Džavad je jedan od najmlađih zatvorenika Gvantanama.

Njegov advokat kaže da je u trenutku hapšenja 2002. godine imao svega 12 godina, ali Pentagon tvrdi, na osnovu skeniranja kostiju, da je imao 18 godina kada je poslat u Gvantanamo, početkom 2003. godine, navela je britanska novinska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: