Tužilaštvo: MUP da sasluša Vučinića

Republičko javno tužilaštvo dalo je nalog MUP-u da sasluša Sinišu Vučinića, koji je pretio lideru SDU Žarku Koraću i novinaru nedeljnika "Vreme" Milošu Vasiću.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2009.

13:18

Default images

Tužilaštvo smatra da su Vučinićeve pretnje ozbiljne i da u pretnjama ima elemenata krivičnog dela ugrožavanja bezbednosti. Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzeće sve mere da se zaštite Korać i Vasić, rečeno je za B92 u Tužilaštvu.

Vučinić je u utorak uputio pretnje lideru Socijaldemokratske unije Žarku Koraću i novinaru nedeljnika "Vreme" Milošu Vasiću da će "proći kao njihov prijatelj Zoran Đinđić".

Komšić traži hapšenje Vučinića

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić zatražio je od nadležnih institucija u BiH da odmah uhapse Sinišu Vučinića, koji se javno hvali da je ubio na stotine Bošnjaka i Hrvata, kao i da je streljao na stotine zarobljenika.

"Osoba koja se hvali da je ubijala Hrvate i Bošnjake morala je biti uhapšena istog momenta. Ovim putem ja to i sada zahtevam od nadležnih institucija u BiH, jer svako dalje odgađanje dovodi u pitanje i odgovornost policijskih i pravosudnih institucija", rekao je Komšić sarajevskom dnevnom listu "San".

Porptarol Tužilaštva BiH Selma Hećimović je, međutim, izjavila da “nema nikakve krivične prijave protiv Vučinića, a Tužilaštvo ne procesuira verbalni delikt", navodi list.

"Pratimo iz medija šta se dešava i bude li nekih elemenata da se može otpočeti istraga mi ćemo je odmah i uraditi", navela je Hećimovićeva.

U Ministarstvu spoljnih poslova objašnjavaju da ne mogu nikoga proglasiti nepožljenom osobom, kao i da su osobe koje imaju diplomatski imunitet u nadležnosti Predsedništva, navodi list.

"Strani državljani podležu zakonima zemlje u kojoj borave i ako naprave neki prekršaj nadležno je Tužilaštvo BiH", kažu u tom ministarstvu.

Bosanski mediji javili su nedavno da je Vučinić osnovao u Republici Srpskoj Srpski četnički pokret, kao i da će osnovati nastavni centar u kome će, kako navode, mlade ljude podučavti kako postati zločinac.

SEEMO o pretnjama Vasiću

Organizacija medija jugoistočne Evrope (SEEMO) zabrinuta je zbog novih pretnji smrću upućenih novinaru nedeljnika “Vreme” Milošu Vasiću.

SEEMO apeluje na vlasti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini da pokrenu istragu u ovom slučaju i preuzmu sve potrebne pravne korake.

Istovremeno SEEMO poziva vlasti u Srbiji da preduzmu sve potrebne mere, uključujući danonoćno policijsko obezbedjenje, u cilju osiguranja bezbendosti lica koja su primile pretnje.

“Policija i državni tužilac u RS i Bosni i Hercegovini, kao i policija u Srbiji moraju pod hitno reagovati i zaustaviti takve i druge vrste pretnji novinarima", naglasio je generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: