Radnicima ne vrede ni presude

Radnici privatizovanih fabrika koji su ostali bez posla i bez zarada, u praksi ne mogu da naplate neisplaćene dohotke čak i kad sudovi presude u njihovu korist.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2009.

09:33

Default images

Više stotina radnika fabrike “Industrija kotrljajućih ležaja” pet i po godina nisu primili platu. Iako su sudovi doneli rešenja po kojima im plate moraju biti isplaćene, to je nemoguće, jer je račun preduzeća neprekidno u blokadi. Radnici IKL-a zbog toga protestuju mesec dana.

U sudovima u Srbiji doneto je više od 700 presuda u korist radnika IKL-a, kojima fabrika već godinama ne isplaćuje zarade.
Samo trećina njih uspela je da naplati potraživanja, uprkos činjenici da su presude donete u njihovu korist.

Radnici procenjuju da im fabrika ukupno duguje oko 4,5 miliona evra.

“Ja sam proglašen tehnološkim viškom pre četiri godine i umesto da mi se isplati otpremnina i lični dohodak, morao sam da tražim pravdu na sudu. Imam izvršnu sudsku presudu već dve godine, koja ne može da se naplati, jer su svi računi IKL-a blokirani”, kaže bivši radnik Bora Milanović.

“Zaposlen sam 37 godina, a nisam primio 54 lična dohotka. Moje kolege nisu prmile 97 ličnih dohodaka”, navodi radnik Milenko Korović.

“Ja živim u šupi, tražim moje pare da se vrate. Ovo nema nigde u svetu. Imam presudu od 2004, u IV opštinskom sudu leži 32 meseca”, priča radnik Vitomir Pavlović.

Ovi radnici postupke su vodili pred opštinskim sudovima u Beogradu.

Nakon pravnosnažnosti presuda, nadležan je Četvrti opštinski sud koji treba da donese rešenje o izvršenju.

U ovom sudu kažu da se po zahtevu radnika rešenja donose u kratkom roku, ali da je za konačnu isplatu nadležna Narodna banka Srbije – filijala u Kragujevcu.

“Onog momenta kada IV opštinski sud dobije potvrdu da je flijala primila rešenje, tog momenta više ništa ne zavisi od suda”, kaže sudija Vesna Milojević.

Pošto je račun preduzeća u blokadi neprekidno godinu dana, sudska rešenja u praksi radnicima ne znače ništa, jer na računima nema sredstava da bi im plate i bile isplaćene.

Prema rečima sudije Milojević, oni imaju mogućnost da zatraže popis i prodaju imovine.

Međutim, ovakav proces je dug i skup, pa se radnici za njega ne odlučuju.

IKL je privatizovan krajem devesdesetih godina, a državni paket akcija prodat je na berzi 2005. za pola miliona evra.

Tada su većinski vlasnici postale tri kompanije, od kojih je jedna “Europamont”, za koju su mediji pisali da iza nje stoji Anton Stanaj, hapšen u policijskoj akciji protiv duvanske mafije.

Novi vlasnici IKL-a godinu dana kasnije prodali su jednu fabriku, s placem na atraktivnoj lokaciji u centru Beograda, i na tome zaradili 14,5 miliona evra.

Radnicima ni tada nisu isplaćene zarade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: