Vlada gasi "socijalni požar"

Vlada Srbije obezbedila je jednokratnu materijalnu pomoć od pet hiljada dinara za radnike pojedinih preduzeća koji su protestovali prethodnih dana.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2009.

11:49

Default images

Pomoćnica ministra za rad i socijalnu politiku Radmila Bukumirić-Katić kaže za B92 da je jednokratna pomoć samo "gašenje požara", a da će se ovaj problem konkretnije rešiti kroz različite mere Radne grupe, koja će biti formirana na predlog Vlade.

Materijalnu pomoć već su primili zaposleni “Elektromorače” i “1. maja” iz Lapova, a Ministarstvo rada i socijalne politike obezbedilo je novac za niška preduzeća “Niteks” i “Građevinar”.

Na listi onih koji će dobiti materijalnu pomoć nalaze se i zaposleni “Tekstilnog kombinata” iz Raške.

"Ne može mnogo da pomogne, ali imajući u vidu da radnici, kao što ste rekli, negde u nekim preduzećima čak i po nekoliko godina nisu primili zarade, a u proseku sedam-osam meseci u ovim preuduzećima u kojima se štrajkuje, onda pokušavamo da ugasimo sa minimalnim sredstvima požar”, kaže Radmila Bukumirić-Katić.

“Mislim da ćemo vrlo brzo predložiti jedan zakon koji će se odnositi na povezivanje penzijskog staža”, rekla je ona.

Jedan od prioriteta Radne grupe, o čijem je formiranju Vlada donela odluku prošlog četvrtka, biće rešavanje problema sve učestalijih štrajkova.

"Ne mogu se javne saobraćajnice zaustavljati. To nije ni put ni način da se reše ovi problemi. Definitivno imamo jedan problem sa kojim se susrećemo prvi put”, kaže pomoćnica ministra.

“To su privatizovana preduzeća, iako imamo tržišnu privredu i tržišno poslovanje, država ne bi smela i ne bi trebalo da se meša u rešavanje tih problema. Međutim, imajući u vidu da to postaje jedna pojava koja je u Srbiji u zadnjih godinu dana u jednom većem obimu, pokušaćemo da predložimo mere i da ih rešimo”, rekla je Radmila Bukumirić-Katić.

Predlogom novog zakona staž bi se uvezivao kroz otplatu duga, a u nekim drastičnim slučajevima i oduzimanjem jednog dela imovine preduzeća. Možete pogledati snimak gostovanja Radmile Bukumirić-Katić u vestima TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: