Hrvatski Jugosloveni žele naciju

U Puli je sinoć održana osnivačka skupština Udruženja Naša Jugoslavija koje traži priznanje jugoslovenske nacije.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2009.

00:48

Default images

Glavni cilj udruženja je stabilizacija odnosa među ljudima na području bivše Jugoslavije. Osnivači udruženja su Zlatko Stojković iz Pule, na privremenom radu u Nemačkoj, Matija Rojnić iz Pule i Krešo Seb iz Zagreba.

Stojković je na osnivačkoj skupštini istakao da udruženje već ima oko 200 članova i da osim prvog u Hrvatskoj, osnovanog u Puli, ima svoje članove i ogranke u Srbiji i u Bosni i Hercegovini.

"Svi koji nam se žele pridružiti, a takvih na prostorima bivše Jugoslavije nije malo, mogu to učiniti i putem naših veb stranica na adresi www.nasa-jugoslavija.org”. rekao je Stojković.

On je rekao da je Istra, zbog svoje tolerancije, pravo mesto da se u njoj osnuje i prva organizacija Naše Jugoslavije u Hrvatskoj.

Skupština će uputiti Saboru Hrvatske inicijativu za priznavanje jugoslovenske nacije uz obrazloženje da je u bivšoj državi Jugoslaviji bilo milion i dve stotine hiljada mešanih brakova. Inicjativa je upućena i Zavodu za statistiku.

Udruženje Naša Jugoslavija u svom programu traži ukidanje granica između država nastalih raspadom Jugoslavije, stvaranje carinske i monetarne unije na temelju ustava SFRJ iz 1974. godine "jer bez toga nema prijema u Europsku uniju".

Skupština u Puli protekla je u mirnom tonu, bez isticanja zastava bivše države. Na skupu je viđen i letak kojim se traži Josip Broz Tito, “jer 50 godina nije dozvolio rat na ovim prostorima”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: