Brisel pita za Prvu banku Crne Gore

Podgorička RTV "Vijesti" tvrdi da poseduje Upitnik, koji je Evropska komisija uručila Podgorici, u kome su pitanja o Prvoj banci Crne Gore.

Izvor: B92

Sreda, 29.07.2009.

12:05

Default images

Većinski vlasnik ove banke je Aco Đukanović, brat crnogorskog premijera. RTV "Vijesti" navode da Brisel želi da zna kakvo je stanje u Prvoj banci i kakvi su vladini planovi sa tom bankom.

Ministarka za evropske integracije Gordana Đurović najavila je danas da će se do kraja sedmice znati ko će odgovarati na svako od pitanja iz Upitnika Evropske komisije i da vlada planira da u avgustu pripremi nacrt odgovora.

Ona je rekla i da su pitanja distribuirana i da svako ima svoj identifikacioni broj.

Evropsku komisiju zanima da li političke partije kontrolišu banke i kako je država iskoristila novac od privatizacije, navode "Vijesti", pozivajući se na Radio Slobodnu Evropu.

Crnogorski premijer je prošlog četvrtka, odgovarajući na poslanička pitanja, odbacio optužbe da je dodela 44 miliona evra pomoći Prvoj banci, pomoć njegovom bratu koji kontroliše tu banku, već da je reč o pomoći deponentima, građanima.

On je objasnio da posledice globalne ekonomske krize osećaju svi učesnici u ekonomskom životu Crne Gore, te da bi uskraćivanje pomoći Prvoj banci bilo protivzakonito, bez obzira na to što je njegov najbliži srodnik i najveći akcionar, i što i sam ima akcije u toj banci.

Đukanović je odbacio i optužbe da kada je reč o slučaju Prve banke postoji sukob interesa.

"Vlada brine o interesima deponenata i partnera Prva banke i isto tako će brinuti o interesima deponenata i partnera svih banaka u bankarskom sistemu Crne Gore", rekao je Đukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: