Čaves: Prekid odnosa s Kolumbijom

Venecuela će povući svog ambasadora iz Kolumbije i zamrznuti odnose sa svojim andskim susedom, izjavio je venecuelanski predsednik Ugo Čaves.

Izvor: B92

Sreda, 29.07.2009.

07:37

Default images

Venecuela će, takođe, obustaviti uvoz iz Kolumbije i posvetiti više pažnje kupovini poljoprivrednih i industrijskih proizvoda iz Brazila, Ekvadora, Bolivije i drugih zemalja, rekao je Čaves tokom televizijskog prenosa sednice vlade.

"Naredio sam povlačenje našeg ambasadora iz Bogote i našeg diplomatskog osoblja... Zamrznućemo odnose sa Kolumbijom", rekao je Čaves.

Do najnovijeg razvoja situacije u odnosima između dve države došlo je samo dan posle optužbe kolumbijske strane da je oružje, koje je Venecuela kupila u Švedskoj, našlo put do pobunjenika tzv. Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC), koji se već četiri decenije bore protiv vlasti u Bogoti.

Potpredsednik Kolumbije Francisko Santos izjavio je u ponedeljak da vlada istražuje kako je protivtenkovsko naoružanje stiglo do pripadnika FARC-a.

Predsednik Čaves je ove optužbe nazvao neosnovanim i "velikom manipulacijom", dodajući da kolumbijski pobunjenici dobijaju oružje iz više zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Rusiju i Izrael.

On se ocenio i da namera Kolumbije da više američkih vojnika učestvuje u borbi protiv narko-trafikanata u toj zemlji predstavlja pretnju Venecueli.

"Kolumbijska vlada pokazuje da uopšte ne vodi računa o svojim odnosima sa Venecuelom", izjavio je predsednik Čaves, dodajući da bi mogao da bude zatvoren i gasovod iz susedne zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: