Legija časti R. Đinđić i V. Matiću

Direktorka Fonda "Dr Zoran Đinđić", Ružica Đinđić, i glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić dobitnici su najvećeg francuskog odlikovanja, Legije časti.

Izvor: B92

Sreda, 29.07.2009.

15:55

Default images

U obrazloženju uz priznanje koje dodeljuje predsednik Francuske navodi se da se Legija časti dodeljuje Veranu Matiću kao izraz "poštovanja prema borbi koju, na čelu B92, vodi za slobodu medija", a Ružici Đinđić zbog njenog aktivnog rada na čelu fondacije "Dr Zoran Đinđić".

Odluku francuskog predsednika da Legiju časti dodeli prvom čoveku B92 saopštio je ambasador Francuske Žan Fransoa Teral, na čiji je predlog Veran Matić nagrađen najvećim odlikovanjem te zemlje. “Uvek je zadovoljstvo doći na B92, ali danas sam posebno srećan, jer sam našeg prijatelja Verana Matića obavestio da je predsednik Francuske odlučio da mu dodeli Legiju časti, najveće francusko odlikovanje kojim izražava poštovanje borbi koju je oduvek vodio za nezavisnost i slobodu medija”, rekao je Teral.

“Ovim priznanjem želimo da istaknemo koliko je za nas značajna sloboda medija”, naveo je on.

Veran Matić kaže da je za njega lično priznanje veoma značajno, ali da ga istovremeno doživljava kao potvrdu profesionalnog i objektivnog rada institucije na čijem je čelu. Legija časti biće dodeljena i Ružici Đinđić, zbog njenog aktivnog rada na čelu fondacije "Dr Zoran Đinđić", ali i kao omaž njenom suprugu, prvom demokratski izabranom premijeru Srbije.

Teral: Oprez oko izmena zakona

Prizanje Veranu Matiću stiže u trenutku kada se u Srbiji vodi debata o predloženim izmenama zakona o informisanju.

“Poznato mi je da postoje izvesni mediji koji zloupotrebljavaju tu slobodu, koji se bave klevetanjem. To treba regulisati, ali čineći to, treba biti veoma obazriv da se istovremeno ne učini ništa čime bi bila ugrožena nezavisnost medija”, navodi Teral.

“Nisu mi poznati svi detalji predloga zakona, ali mislim da treba biti pažljiv. Upoznat sam sa izvesnim primedbama koje je izneo OEBS koji se u Evropi bavi pitanjima slobode štampe. Treba obratiti pažnju”, upozorava on.

“Takođe, mislim da u odlučivanju o tom pitanju treba konsultovati i međunarodne kompetentne institucije, kao što je OEBS, koji sam već pomenuo, ali i domaće profesionalce. U Srbji ima odličnih novinara i treba obratiti pažnju i na ono što oni kažu”, zaključuje Teral.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: