Mesić o razgovoru s Tadićem

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić kaže da nije Borisu Tadiću dostavio dokumenta o njegovoj ugroženosti, ali mu je ukazao na grupu mafijaša i kriminalaca.

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2009.

00:30

Default images

U Sofiji pre tri meseca sreli su se predsednik Srbije i predsednik Hrvatske i tada je, prema rečima crnogorskog biznismena Ratka Kneževića, Mesić predao materijale o ugroženosti predsednika Srbije do kojih su hrvatski policajci došli u istrazi ubistva Ive Pukanića i Nike Franjića.

Iz kabineta predsednika Tadića danas se nisu oglašavali - niti su potvrdili, niti demantovali ove informacije.

Međutim hrvatski predsednik Stjepan Mesić demantuje da je predao bilo kakva dokumenta, ali kaže da je upoznao Tadića sa postojanjem grupe kriminalaca i mafijaša koji su obuhvaćeni istragom u Hrvatskoj i preporučio da se u istragu uključe i srpske službe.

"Upoznao sam svog kolegu Borisa Tadića s postojanjem grupe kriminalaca i mafijaša koji su obuhvaćeni istragom u Hrvatskoj te preporučio da bi bilo dobro da se u istragu ubistva Ive Pukanića uključe i njihove službe", izjavio je Mesić."Nisam odneo nikakve dokumente", naveo je danas u Vukovaru hrvatski predsednik.

Mesić je rekao da je od Tadića zatražio puno bolju saradnju sudova, policije i tužilaštava dveju zemalja, "kad već kriminalci Hrvatske i Srbije tako dobro sarađuju".

Šutanovac: Povišen stepen bezbednosti

Ministar odbrane i član Saveta za nacionalnu bezbednost Dragan Šutanovac kaže da nadležne službe rade sa maksimalnom pažnjom s obzirom na to da živimo u vremenu sa teškim nasleđem.
Dragan Šutanovac (Tanjug)
“Pretpostavljam da je svima nama život ugrožen, na određeni način, ali da li je život ugrožen na način na koji je to opisano u ‘Blicu’, ne mogu da vam potvrdim”, kaže Šutanovac.

”Postoji čitav sistem koji je razrađen - obaveštajni, kontraobaveštajni, za konkretnu zaštitu lica na terenu. Dakle, uslovno rečeno, veliki timovi za našu zemlju brinu o tome i ne može se izdvojiti bilo ko”, objašnjava ministar.

“Neposedno obezbeđenje daje Vojska Srbije, ali u tome učestvuje policija i BIA i razne druge službe”, kaže on.

Šutanovac navodi i da je stepen bezbednosti već izvesno vreme na visokom nivou, a da nije dodatno pojačan.

Prelević o bezbednosti predsednika

Bezbednost predsednika Srbije Borisa Tadića ugrožena je onoliko koliko ima dobre čuvare oko sebe, procenjuje bivši koministar policije Božo Prelević.

Povodom informacija da je predsednik Hrvatske Stjepan Mesić Borisu Tadiću u Sofiji predao materijale u vezi sa ugroženošću predsednika Srbije od duvanske mafije, bivši koministar policije, sada advokat, Božo Prelević, rekao je gostujući u vestima TV B92 da bezbednost predsednika zavisi od ljudi koji ga okružuju.

"Ugroženost predsednika Tadića je velika onoliko koliko ima dobre čuvare oko sebe. Siguran sam da je bezbednost na mnogo višem nivou nego što je bila", kaže Prelević.
Božo Preleviæ (FoNet, arhiva)
"Nije to neka dramatična ugroženost. Ovde ima više obaveštajnih službi koje rade svoj posao i to se oseća. Odnos kriminala prema vlastima je značajno drugačiji", ocenjuje on.

"Ne bih rekao da tajkuni nemaju moć, ali kriminal značajno ima manju moć. U tom smislu, mislim da Tadić nije posebno ugrožen i to nije stvar oko koje bi sad trebalo dizati neku posebnu tenziju, ali je fakat je da bi državni organi morali da od ove priče Kneževića u zakonito sprovedenom postupku dobiju nove činjenice i nove dokaze", smatra Prelević.

Božo Prelević kaže i da je duvanska mafija jako moćna i da uvek pokušava da izvrši uticaj na vlast svake države, ali veruje da bezbednosne službe u Srbiji sada dobro rade posao.

Prelević smatra da državni tužilac mora da reaguje i da sbog svega iznetog sasluša Kneževića.

“On je apostrofirao i nekoliko političara - Čeda Jovanović, Beba Popović, Tomislav Nikolić. E sad, iz te priče treba u zakonito sprovedenom postupku videti šta je tačno, šta je politikanstvo i za čiji račun je to politikanstvo”, kaže Prelević.

“Da li sad on ima neki poseban interes da sebe predloži za insajdera ili svedoka saradnika, ili ima poseban interes da neku političku opciju dovede u javnom mnjenju u poziciju od koje ne može da se odbrani - dakle da je veže sa kriminalom”, upitao je on.

Knežević: Mafija preti Tadiću

Crnogorski biznismen Ratko Knežević kaže da postoje informacije o pretnjama duvanske mafije Borisu Tadiću, zbog hapšenja osumnjičenih za ubistvo Ive Pukanića.

"Ima ozbiljnih indicija da je predsednik Hrvatske Stjepan Mesić predao Borisu Tadiću u Sofiji materijale u vezi sa ugroženošću predsednika Srbije do kojih se došlo u istrazi ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića i Nike Franjića", tvrdi Knežević za "Blic".

Knežević navodi "da je problem za duvanski kartel, kojim rukovode Milo Đukanović i Stanko Subotić, nastao onog trenutka kada vlasti u Hrvatskoj i Srbiji, i prethodne i sadašnje, nisu htele da naprave nikakav dogovor sa njima".

"Siguran sam da krizni štab koji zaseda u vili Stanka Subotića na Svetom Stefanu ili u kafiću 'Grand' u Podgorici razmatra kako da zaustavi mogući razgovor Slobodana Đurovića Kardinala sa hrvatskim ili Sretena Jocića sa srpskim tužiocima", kaže ovaj bivši insajder crnogorske vlade i kum premijera Mila Đukanovića.

"Ni Srbija ne želi nikakav dogovor sa kartelom koji je zatečen i uplašen saradnjom hrvatske i srpske policije na otkrivanju počinilaca i naredbodavaca ubistva Ive Pukanića i Nike Franjića", kaže Knežević, dodajući da se "na sve moguće načine pokušava, čak i diplomatskim kanalima, uticati na dalju istragu", ali da su "stvari daleko odmakle".

Upitan o kakvim diplomatskim uticajima je reč, Knežević objašnjava da "Đukanović šalje kuma i čoveka koji je njegov guru iz omladinskih i partijskih dana Gorana - Sita Rakočevića" koji kao novi ambasador Crne Gore u Hrvatskoj ima zadatak da šarmira hrvatsku izvršnu vlast, ne bi li odustali od istrage koja nesumnjivo vodi prema Podgorici i Budvi.

"Ne bi me iznenadilo da Milo ponudi Srbiji i otklon od priznavanja Kosova, samo da se više ne 'čačka' njegova i Canetova 'mečka'. To je on. Najbolji Miloševićev đak. Da je živ, i iz Haga, Milošević bi bio ponosan na njega", rekao je Knežević.

Upitan zbog čega se Subotić sada brani tvrdnjom da mu vlasti "smeštaju", Knežević kaže da je to zato "što je Subotić na optuženičkoj klupi u Specijalnom sudu u Beogradu i kao organizator i promoter zločinačke organizacije. Ali i zbog toga što su zagrebački i beogradski zatvori puni potencijalnih svedoka terorističkog akta u Zagrebu u kome je ubijen Pukanić.

Zato što je Subotić na Interpolovoj poternici koja mu omogućuje samo boravak u Crnoj Gori, gde je zaštićen kao "crna kutija" crnogorskog “kapo di tuti kapi".

"Blic" navodi da u kabinetu predsednika Srbije nisu želeli da potvrde, ali ni da demantuju informaciju da je predsednik Hrvatske Stjepan Mesić nedavno u Sofiji predao Borisu Tadiću materijale o ugroženosti predsednika Srbije do kojih se došlo u istrazi ubistva Ive Pukanića i Nike Franjića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: