Zelaja nakratko u Hondurasu

Svrgnuti predsednik Hondurasa Manuel Zelaja došao je do graničnog prelaza između Nikaragve i Hondurasa i samo jednim korakom ušao na teritoriju svoje države.

Izvor: B92

Subota, 25.07.2009.

01:10

Default images

Zalaja, koji je 28. juna svrgnut s vlasti i proteran iz zemlje, na graničnom prelazu je uzeo lanac koji deli dve zemlje, digao ga iznad glave, ali se brzo vratio na stranu Nikaragve. Zelajin potez osudile su Sjedinjene Američke Države, dok podrška stiže od lidera Argentine i Paragvaja.

Uzevši lanac koji deli Honduras od Nikaragve i podigavši ga iznad glave, svrgnuti predsednik našao se na teritoriji svoje zemlje posle jednomesečnog izgnanstva.

Uz pratnju konvoja pristalica i novinara, Zelaja je rekao da je prinuđen da deluje na svoju ruku, pošto su propali pokušaji da se postigne dogovor sa predstavnicima novih vlasti u Hondurasu.

"Krenuo sam peške od Managve do granice sa Hondurasom. Prešao sam 315 kilometara. Došao sam do graničnog prelaza, do Las Manosa. Međutim, ne puštaju ljude da prođu", naveo je svrgnuti predsednik Hondurasa.

Iz Sjedinjenih Država stigla je reakcija kojom se pokušaj svrgnutog predsednika da se vrati u zemlju na svoju ruku ocenjuje kao "nepromišljen čin".

Američka državna sekretarka Hilari Klinton istakla je da se ta država zalaže za to da se pregovorima dođe do mirnog rešenja krize u Hondurasu.

“Stalno smo apelovali na sve strane da izbegavaju preduzimanje bilo kakvih poteza koji bi mogli dovesti do nasilja. Pokušaj predsednika Zelaje da pređe granicu je nepromišljeni čin. Taj čin ne doprinosi naporima za ponovno uspostavljanje demokratskog i ustavnog poretka u Hondurasu", rekla je državna sekretarka SAD.

Podrška je, međutim, stigla od južnoameričkih lidera, koji su u prestonici Paragvaja imali sastanak u okviru trgovinskog sporazuma o slobodnoj trgovini.

"Ne možemo tolerisati da vladu koja je izvršila državni udar i preuzela vlast od demokratski izabrane vlade, a zatim zatražila opšte izbore koji bi kasnije bili priznati", poručila je predsednica Argentine Kristina Fernandez

"Honduras je slaba tačka regionalne demokratije. Paragvaj, kao predsedavajuća zemlja trgovinskim blokom, uz dogovor sa ostalim članicama, podržava ustavni mandat predsednika Zelaje", istakao je predsednik Paragvaja Fernando Lugo.

Zelaja je ranije najavio da će pokušati peške da uđe u domovinu, uprkos najavi prelazne vlade da će biti uhapšen.

U blizini granice sa Hondurasom uveden je policijski čas, a vojska Hondurasa saopštila je da ne može Zelaji da garantuje bezbednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: