Železnička nesreća kod Splita

Hrvatski mediji javljaju da je od šestoro poginulih u udesu voza, koji je između Zagreba i Splita, kod Kaštela iskočio iz šina, dvoje Srba sa španskim pasošima.

Izvor: B92

Petak, 24.07.2009.

13:23

Default images

B92 nije dobio potvrdu te informacije u ambasadi Srbije u Zagrebu, gde smo, međutim, saznali da se među lakše povređenim putnicima nalazi i jedan državljanin Srbije iz Beograda.

Naš sagovornik iz ambasade je rekao da je identifikacija nastradalih u toku i da će prve zvanične informacije stići tokom jutra.

U nesreći koja se, oko podneva, dogodila kada je brzi voz na liniji Zagreb – Split izleteo iz šina između stanica Labin Dalmatinski i Kaštel Stari lakše i teže je povređeno 55 ljudi.

Načelnik splitske Klinike za hirurgiju Vedran Radonić rekao je da je do sada u bolnicu primljeno pedesetak povređenih, te da su teške povrede zasad utvđene kod četvoro putnika.

Kako se saznaje iz bolničkih izvora, lekari se bore za život nekih od teže povređenih putnika. Prema policijskim navodima, u vozu je bilo 90 putnika, dok pojedini mediji navode da je prodato oko 110 karata. Među putnicima je bilo dosta turista i dece.

Zbog nesreće brzog voza prekinut je saobraćaj na pruzi Knin-Split, a putnici će se do daljeg prevoziti autobusima.

Na mestu nesreće, koje je teško pristupačno, nalazi se više timova Hitne pomoći i Gorske službe spasavanja. Na pruzi Knin-Split zatvoren je saobraćaj, a policijski uviđaj traje.

Teško povređenog mašinovođu uspeli su da izvuku iz smrskane kabine. Voz je iz šina izleteo nakon izlaska iz tunela kada se kretao brzinom od 90 kilometara na čas, ali srećom nije sleteo u ambis.

Tu deonicu pruge karakteriše velika strmina, a voz je izleteo iz šina dok se spuštao prema Splitu.

Umalo još jedna nesreća

Dok je pružana pomoć unesrećenima, umalo se dogodila još jedna tragedija kad je istim šinama stigla pomoćna lokomotiva.
(RTL)
Zahvaljujući prisebnosti ljudi koji su pomagali unesrećenima, nije se dogodila još veća tragedija jer su svi skočili sa šina.

Saučešće i istraga

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izrazio je saučešće svima koji su pogođeni teškom železničkom nesrećom koja se danas dogodila.

Mesić je rekao da će uzrok nesreće biti utvrđen u istrazi i da, ako se utvrdi da je neko odgovoran za nesreću, taj mora da bude kažnjen.

Hrvatski ministar saobraćaja Božidar Kalmeta izrazio je saučešće porodicama poginulih u teškoj železničkoj nesreći kod Kaštela.

Kalmeta je novinarima rekao da će posebna komisija utvrditi uzroke ispadanja iz šina brzog voza na relaciji Zagreb-Split, kao i da je zasad teško govoriti o uzrocima nesreće. Nije precizirao kada bi istraga mogla da bude završena.

"Radi se o teškoj nesreći i ja sam zaista potresen", rekao je ministar.

Ministar zdravlja Darko Milinović rekao je da su avionom već poslate dodatne doze krvi u splitsku bolnicu, iz koje je apelovano na ljude da daju krv kako ne bi došlo do nestašice.

Na mesto nesreće došao je i gradonačelnik Kaštela, koji kaže da je svima jasno da na ovom delu pruge treba zabraniti saobraćaj, odnosno da je treba zatvoriti.

“Uvek isto, ovde je velika nizbrdica, a vozovi tehnički to ne mogu podneti. Ovo je strašna nesreća. Videli ste da je dosao voz za pomoć i da je i on izgubio kontrolu nad kočnicama, i jednostavno, ova pruga tehnički ne odgovara kategoriji vozova koji ovde idu”, rekao je on.

Meštani Kaštela podsećaju da ovo nije prva nesreća na pruzi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: