GSP: Klime rade u 100 autobusa

U Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd kažu da su problemi s klima-uređajima otklonjeni u gotovo svih 100 autobusa kupljenih prošle godine od Ikarbusa.

Izvor: B92

Petak, 24.07.2009.

10:18

Default images

Prošlog leta GSP je nabavio stotinak novih autobusa s klimatizacijom, ali je ustanovljeno da su s greškom u proizvodnji, koju je proizvođač Ikarbus morao da otkloni u garantnom roku. U GSP kažu da sada klima-uređaji rade u gotovo svih 100 vozila i da se kvarovi popravljaju u hodu. Ovo preduzeće najavljuje mogućnost ugradnje klima-uređaja i u starija vozila.

Kada se živa popne na blizu 40 u vozilima GSP-a bez klima-uređaja nije lako ni vozaču ni putnicima.

Ipak kada je dan vruć, lakše je ako ste putnik na liniji 75, u klimatizovanom autobusu koji saobraća između Zelenog venca i Bežanije. Putnici na ovoj liniji, sa kojima je razgovarala ekipa B92, osećaju olakšanje.

“Zadovoljan sam. Bilo bi dobro kad bi bili svi autobusi ovakvi, ali znate gde živimio.”

“U ovom odlično, inače ima mnogo lošijih autobusa.”

“Nema velike razlike, jer putnici otvaraju prozore.”

Do problema sa klima-uređajima u ovim autobusima došlo je greškom u proizvodnji, pa je “Ikarbus” u garantnom roku morao da je otkloni. Najviše ovih autobusa bilo je početkom meseca angažovano za potrebe učesnika Univerzijade.

“Problemi koji su postojali su evidentni i u kontaktu sa proizvođačem ustanovljeno je da je greška u samoj proizvodnji delova, što je otkonjeno na svih 100 vozila”, kaže Milan Pejčić, zamenik direktora novobeogradskog pogona GSP-a.

Potrošnja goriva u vozilima sa klimom veća je za 20-30 posto, što nije mali trošak u godini finansijske krize, kažu u GSP-u i apeluju na putnike da u klimatizovanim vozilima ne otvaraju prozore kako bi se osetio efekat hlađenja.

“To je jedan od osnovnih preduslova. Putnici bi trebalo da shvate da sam proizvođač propisuje da se prostor hladi šest stepeni ispod trenutne temperatute, iako sama klima može da ohladi prostor do 12 stepeni”, objašnjava Pejčić.

Najveći gradski prevoznik razmišlja i o uvođenju klima-uređaja u starije autobuse ali odluka o tome biće doneta posle testiranja jednog vozila novije generacije u koje je ugrađen klima-uređaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: