Protest radnika "Ikarbusa"

Oko 300 radnika fabrike autobusa “Ikarbus” protestovalo je ispred zgrade Vlade Srbije, zbog kašnjenja plata.

Izvor: B92

Petak, 24.07.2009.

00:42

Default images

Kako kažu, račun “Ikarbusa” blokiran je zbog dugova koji premašuju sedam miliona evra, tako da nema ni tehničkih mogućnosti za isplatu zarada. Zato im je Vlada Srbije, posle 24 dana štrajka u krugu fabrike, poslednja stanica.

Zaposleni u “Ikarbusu” su “povukli ručnu” - više ne rade.

Autobusi ne izlaze sa proizvodne linije, a radnici su se preselili ispred zgrade Vlade Srbije.

Od danas, tu pokušavaju da nađu rešenje za svoje probleme.

Za četiri neisplaćene zarade, i to što više nemaju ugovorene nove poslove.

“Tamo nas niko ne vidi, niko nas ne čuje. S njima smo pregovarali, i nikakav dogovor nismo postigli. Došli smo ispred vlade da vidimo da li oni mogu nešto da nam pomognu. Borimo se za svoju egzistenciju, ništa drugo”, kaže Zoran Petrović iz samostalnog sindikata “Ikarbusa”.

“Ikarbus” je pre oko godinu dana prodat ruskoj kompaniji "Avtodetal-Servis".

Ugovorom je predviđeno da u prvoj godini investiraju oko milion i po evra, kao i da povećaju proizvodnju.

Radnici kažu da je do sada sve ostalo samo na obećanjima.

“Šta da vam kažem, ‘grebem’ se od roditelja penzionera. Eto tako”, “Radnici su bili isuviše tolerantni prema ovakvom rukovodstvu. Upozoravali smo, neka ostane sve u krugu kuće, možda je to i bilo pogrešno”, kažu neki od štrajkača. Jedini realan efekat dvadesetčetvorodnevnog štrajka radnika “Ikarbusa” za sada je ostavka generalnog direktora Srećka Nijemčevića. I to posle punih šest godina na čelu ove firme.

“Nisam mogao da izdržim u tom odnosu između vlasnika i radnika. Zaključio sam da je bolje da se iz toga izvučem. Neka dođe neko ko će moći da tu filozofiju poslovanja koju nameće novi vlasnik sprovodi u fabrici”, rekao je Nijemčević. “Mi smo propali mnogo pre nego što je ruski kupac došao ovde. Tako da je to bio pokušaj postojećeg menadžmenta, predvođenih gospodinom Njemčevićem, da svu tu odgovornost prebaci na ruskog kupca”, smatra rukovodilac projekta u “Ikarbusu” Milenko Babić.

“Nije on jedini odgovoran, ali jeste najodgovorniji, jer je bio na čelu fabrike poslednjih šest godina. Nama sad predstoji borba da probamo da izvučemo firmu iz propasti”, navodi on.

A izvlačenje iz propasti, bar prema rečima nekih od radnika, počeće slanjem prijave nadležnim organima za postojanje određenih zloupotreba u radu menadžmenta.

Da li je fabrika koja radi punih 86 godina pred vratima likvidacije, i da li je samo atraktivno zemljište bilo pravi razlog za kupovinu znaće se do kraja godine.

Otprilike do tada ruski vlasnici imaju obavezu da proizvode autobuse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: