Davutoglu: Odličan odnos sa Srbijom

Turski ministar spoljnih poslova rekao za B92 da su odnosi sa Srbijom odlični i da se nada da ih podrška nezavisnosti Kosova neće ugroziti.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.07.2009.

12:11

Default images

Iako Srbija i Turska nemaju zajedničku granicu, na vašu zemlju gledamo kao na suseda, kaže ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu u izjavi za B92. Odnosi između dve zemlje su odlični, kaže turski diplomata i dodaje da se nada da podrška Turske nezavisnosti Kosova ne bi trebalo da ih ugrozi.

Davutoglu je u Beogradu razgovarao sa predsednikom i premijerom Srbije, predsednicom skupštine Srbije i sa ministrom spoljnih poslova koji će mu, u petak, biti domaćin i u Novom Pazaru.

Predsednik Tadić istakao je u razgovaru sa turskim ministrom da je Srbija veoma zainteresovana za unapređenje odnosa sa Turskom, koja je strateški važan politički i ekonomski partner naše zemlje.

Turska i Srbija treba da stvore novi imidž Balkana, koji više neće biti posmatran kao krizni region, kaže šef turske diplomatije.

Za povezivanje sa ostatkom Evrope, što je cilj obe države neophodna je i bolja infrastrukutra u Srbiji u koju turski biznismeni žele da investiraju, kaže Ahmet Davutoglu.

"Turska i Srbija su glavne zemlje koridora koji iz Centralne Evrope vodi ka Aziji. Zato smo odlučili da zajedno unapredimo mrežu puteva kroz Srbiju, da zajedno radimo na izgradnji i modernizujemo taj koridor”, kaže Davutoglu.

“Ima i drugih projekata koji se tiču nekih industrijskih zona u Srbiji. Mislim da će veliki podsticaj za naše ekonomije biti i sporazum o slobodnoj trgovini, koji treba da ratifikuje turski parlament”, očekuje on.

“Dakle, transport. Sa premijerom Cvetkovićem razgovarao samo o zainteresovanosti za oblast transporta, trgovine, investicije u izgradnju puteva u Srbiji - to su oblasti o kojima sam razgovarao sa premijerom Cvetkovićem i predsednikom Tadićem", kaže turski ministar.

Davutoglu kaže da se nada da dobre odnose sa Beogradom neće pokvariti tursko priznanje Kosova pa čak ni činjenica da je Turska najavila da će i kod drugih zemalja lobirati da to učine.

"Kada je Srbija tražila da dobije status posmatrača u organizaciji islamske konferencije (OIC) zemalja mi smo i za to lobirali. Dakle, jedno ne isključuje drugo. Mi želimo da se uspostave novi odnosi i razumevanje između Srbije i Kosova, hoćemo da ojačamo veze u regionu a ne da stvaramo probleme", poručuje on.

Ministar Davutoglu u petak, zajedno sa šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem obilazi Sandžak.

Uz napomenu da u Turskoj živi mnogo ljudi koji vode poreklo iz tog kraja Srbije, ministar Davutoglu kaže da taj region ne vidi kao potencijalni izvor problema već kao oblast preko koje mogu biti ojačane prijateljske veze Turske i Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: