Parastos žrtvama zločina u Lipljanu

Danas je pomenom žtrvama obeleženo 10 godina od ubistva 14 srpskih civila u selu Staro Gracko kod Lipljana.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.07.2009.

01:53

Default images

Članovi porodica, rodbina i prijatelji kao i veći broj Srba sa centralnog Kosova prisustvovalo je parastosu ubijenim žeteocima koji je održan kraj spomen ploče u Starom Grackom kod Lipljana. Parastos je služio Vladika rasko prizrenski Artemije.

Obraćajući se okupljenima, Vladika je rekao da nas “naši stradalnici obavezuju da ostanemo na ovim prostorima, ali i da je na međunarodnoj zajednici odgovornost da pronađe počinioce zločina nad nedužnim žeteocima”.

Parastosu je prisustvovao i pomoćnik ministra za Kosovo Dragan Petković.

“Zločin koji je počinjen na današnji dan pre deset godina nije i nikada ne sme biti zaboravljen. To je nemili događaj koji je zauvek ostao zabeležen kao jedan od najtužnijih i najstrašnijih u srpskoj istoriji”, rekao je Petković, prenosi kancelarija za saradnju sa medijima Ministarstva za Kosovo.

Pomoćnik ministra izjavio je da su 23. jula 1999. godine porodice nastradalih doživele nemerljiv gubitak, a srpski narod na Kosovu je suočen sa strahom i nesigurnošću.

“Svi odgovorni koji su ovaj i druge zločine počinili nezaštićenom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, treba da snose odgovornost. Nema opravdanja za tragedije koje su nanete njihovim porodicama. Nema opravdanja za ubistva nedužnih civila”, rekao je Petković.

Petković je zaključio da država Srbija nikada neće zaboraviti žrtve kosovskih Srba koji su zarad života na Kosovu dali i svoje živote.

Državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je za B92 da je slučaj Starog Grackog primer nefunkcionisanja pravosudnih organa u pokrajini i olakog prelaska preko velikog broja žrtava.

Rođake ubijenih Srba na žetvi, najviše boli činjenica što, kako kažu, ni posle deset godina niko nije odgovarao za ovaj zločin.

Posle parastosa održan je poetski čas na kome učešće uzela nekolicina Kosovskih pesnika.

Pod sloganom “Sejmo žito, žanjimo slobodu” penici su se obavezali da će i ubuduće svake godine da pohode mesto srpskih stradalnika u Starom Grackom.

Pozive da prisustvuju parastosu Srbi iz Starog Gracka su uputili predsedniku i premijeru Srbije kako i ministru za Kosovo i Metohiju.

Parastosu nisu prisustvovali ni predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu.

U Starom Grackom je 23. jula 1999. godine, po dolasku međunarodnih snaga na Kosovo, ubijeno 14 Srba, u polju dok su obavljali žetvene radove.

UNMIK policija je tek sedam godina posle ovog zločina uhapsila kosovskog Albanca Milazima Bitićija iz sela Veliki Alaš kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu žetelaca iz Starog Gracka.

Međutim, zbog nedostatka dokaza Bitići je posle dva meseca pušten na slobodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: