Dvoje umrlo od trovanja gljivama

Dve osobe iz okoline Valjeva preminule su od posledica trovanja gljivama, javljaju lokalni mediji.

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.07.2009.

01:02

Default images

Na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, gde je bio na lečenju, preminuo je Miroslav Panić (31) iz sela Gornja Grabovica, dok je juče, takođe na VMA, preminula Milena Janković (69) iz sela Gornja Zabrdica.

Prema podacima Infektivnog odeljenja valjevske bolnice poslednjih nedelja je u valjevskom kraju bilo dvadesetak osoba otrovanih pečurkama, koje su uglavnom sami brali, od kojih je četvoro "u veoma teškom stanju" upućeno na lečenje na VMA.

Svi oni su tvrdili da su pečurke brali na mestima gde ih godinama beru i bili su uvereni da su jeli "zeke", ali se ispostavilo da su se uglavnom otrovali veoma otrovnom "zelenom pupavkom" koja liči na "zeke".

Infektivna služba Zdravstvenog centra se, zajedno sa Gljivarskim društvom iz Valjeva, 18. jula oglasila saopštenjem za javnost sa upozorenjem beračima i prodavcima pečuraka da je neophodna veća opreznost pri branju i upotrebi gljiva.

Načelnica Infektivnog odeljenja Snežana Arsenijević rekla je da je nakon tog saopštenja registrovano pet slučajeva trovanja gljivama u dve porodice, ali da su u pitanju lakši slučajevi i da se svi uspešno oporavljaju u valjevskoj bolnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: