Proterali diplomate Venecuele

Prelazna vlada Hondurasa naložila je venecuelanskim diplomatama da napuste zemlju zbog mešanja Karakasa u unutrašnje poslove Hondurasa.

Izvor: B92

Sreda, 22.07.2009.

01:24

Default images

Otpravnik poslova u ambasadi Venecuele u Tegusigalpi dobio je pismo ministarstva spoljnih poslova Hondurasa sa zahtevom da diplomate napuste zemlju u roku od 72 sata.

Predsednik Venecuele Ugo Čaves jedan je od najoštrijih kritičara vlasti koje su 2. juna proterale njegovog saveznika predsednika Manuela Zelaju.

Vlasti u Tegusigalpi su optužile Karakas da se meša u unutrašnje stvari Hondurasa i da je Venecuela zapretila da će upotrebiti svoje oružane snage protiv Hondurasa.

Čaves je tražio i da Vašington učini više i da povuče svoje trupe iz baze u Hondurasu kako bi se vlasti primorale da vrate Zelaju na vlast.

EU je danas zapretila da će uvesti sankcije Hondurasu ako privremena vlada predsednika Roberta Mičeletija ne nađe rešenje političke krize u pregovorima sa Zelajom.

Proterivanje Zelaje osudile su i SAD, a državna sekretarka Hilari Klinton je poručila Mičeletiju da će uslediti ozbiljne posledice ako njegova vlada bude nastavila da ignoriše zahtev međunarodne zajednice da se Zelaja vrati na čelo države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: