Stručnjaci UN nude pomoć Rusiji

Sedam nezavisnih stručnjaka UN ponudilo je Rusiji pomoć u istrazi ubistava aktivista za ljudska prava, advokata i novinara u severnom Kavkazu i Čečeniji.

Izvor: Beta

Sreda, 22.07.2009.

01:20

Default images

"Nudimo svoju pomoć ruskim vlastima, na nepristrasan način, u istrazi ubistava brojnih aktivista ljudskih prava poslednjih godina i kako bi počinioci bili pronađeni i izvedeni pred sud. To će prekinuti sadašnji ciklus nekažnjavanja zločina", naveli su eksperti u saopštenju.

Ponudu ruskim vlastima uputili su specijalni izvestioci UN za vansudske egzekucije Filip Alston, za pravo i slobodu mišljenja Frenk la Ru, za torturu Manfred Novak, za situaciju branilaca ljudskih prava Margaret Sekagja, za nezavisnost sudija Leandro Despoj, za nasilje nad ženama Jakin Ertark i za nestale Santjago Korkera Kabezut.

Eksperti UN su ocenili da će izjave ruskih zvaničnika o želji da budu uhapšene i osuđene ubice Natalije Estemirove, bivše novinarke i saradnice NVO Memorijal, "imati vrednost samo ako vlasti preduzmu mere koje će ići dalje od onoga što je učinjeno u prošlosti i što je prečesto vodilo ciklusu nekažnjavanja".

Estemirova je 15. jula oteta u Čečeniji, a nekoliko sati kasnije njen leš pronađen je u susednoj republici Ingušetiji. Ubijena je vatrenim oružjem.

Ona je sarađivala sa novinarkom i borcem za ljudska prava Anom Politkovskom koja je ubijena u oktobru 2006. u Moskvi. Obe su osuđivale kršenja ljudskih prava u Čečeniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: