Prijava zbog nacističke uniforme

Centar za borbu protiv antisemitizma podneo je prijavu protiv gradonačelnika Konstance jer se na modnoj reviji pojavio obučen u nacističku uniformu.

Izvor: B92

Sreda, 22.07.2009.

01:10

Default images

Gradonačelnik Konstance Radu Mazara i njegov petnaestogodišnji sin u nedelju su se pojavili na jednoj modnoj reviji u klubu Mama mia u Konstanci, obojica obučeni u nacističke uniforme sa vidljivim kukastim krstovima.

Rumunske televizijske stanice kasnije su objavile snimke sa tog događaja, na kojima se jasno vide gradonačelnik i njegov sin u nacističkoj uniformi.

Centar za monitoring i borbu protiv antisemitizma zatražio je od rumunskog državnog tužilaštva da sprovede istragu o tom događaju, a izraelski Centar Simon Vizental iz Jerusalima pozvao je Mazarea da podnese ostavku i izvini se zbog nošenja nacističke uniforme.

Direktor Centra Efraim Zurof rekao je da takvo ponašanje predstavlja uvredu ne samo za Jevreje, već i za druge žrtve nacizma i sve ljude od moralnog integriteta koji znaju istorijske činjenice iz Drugog svetskog rata.

Zurof je dodao da je uvreda još veća zbog toga što se gradonačelnik Konstance tako odeven pojavio u pratnji svog sina.

Mazare je u intervjuu lokalnim rumunskim novinama izjavio da ga je za to da obuče nemačku uniformu inspirisao film "Valkire", u kojem jedan nemački oficir pokušava da oslobodi Nemačku od ludog diktatora.

Glavnu ulogu u tom filmu igra inače Tom Kruz, koji tumači lik grofa Klausa Šenka fon Štaufenberga koji je učestvovao u pokušaju atentata na Adolfa Hitlera u julu 1944. godine.

Gradonačelnik Konstance rekao je da je bio uveren da je pokrio sve kukaste krstove na uniformi, ali da je posle video da je ostao "jedan mali na opasaču".

Mazare je inače od ranije poznat po ekscentričnom oblačenju, a jednom se na javnom događaju pojavio obučen kao agent iz filma o Džejmsu Bondu.

Protiv kontroverznog gradonačelnika, inače člana opozicione Socijaldemokratske partije, prošle godine podignuta je optužnica zbog malverzacija sa nekretninama.

U istom postupku tužba je podignuta i protiv još 36 službenika iz vlasti, a ukupna vrednost štete procenjena je na 114 miliona evra.

Prikazivanje kukastih krstova i nacističkih obeležja zakonom je zabranjeno u Rumuniji, a za kršenje zakona predviđena je kazna do tri godine zatvora.

Rumunija je sve do 2004. godine odbacivala bilo kakvu umešanost u holokaust, kada je prihvaćen predlog za formiranje međunarodne komisije. Ta komisija ustanovila je da su rumunske vlasti u Drugom svetskom ratu ubile oko 380.000 Jevreja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: