Mesić: Značaj antifašističke borbe

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić kaže da ne brani komunizam, već traži da se istakne antifašizam bez kojeg ne bi bilo današnje Hrvatske.

Izvor: Beta

Sreda, 22.07.2009.

00:59

Default images

Povodom letaka koji su se pojavili u nekoliko crkava u Minhenu uoči njegove današnje posete Nemačkoj, a u kojima je hrvatski predsednik opisan kao "komunista i neokomunista", Mesić je novinarima rekao da ne želi da ulazi u polemike, ali da ne zna zašto se crkva u to meša.

"Pa ko u ovoj zemlji želi da uspostavi komunizam, koja stranka danas u Hrvatskoj želi komunizam, ko traži da se bilo koji deo te istorije ponovo vrati?", upitao je Mesić i dodao da on samo traži "razdvajanje antifašizma koji je trajao od 1941. do 1945".

On je ocenio da je to bila borba protiv okupatora i borba za nacionalno oslobođenje, kao i da je i u tom ratu, kao i u svakom, bilo pojedinačnih zločina.

Prema njegovim rečima, da nije bilo antifašističke borbe, "vratila bi se Kraljevina Jugoslavija, kralj Petar Drugi Karađorđević i njegov ministar odbrane Draža Mihailović".

"A vi onda možete zamisliti šta bi se dogodilo s Hrvatima da nisu bili u antifašističkoj borbi. Jedna trećina bi pobegla, jednu trećinu bi pobili, a trećina bi bila asimilovana", rekao je Mesić.

Hrvatski predsednik je ponovio da je ustaška Nezavisna Država Hrvatska (NDH) bila pogrešna strana, kao i da patriotom ne može biti proglašen onaj koji je u svojoj ideji i delu imao zločin.

Prema njegovim rečima, nikakvi sveštenici koji slave rođendan ustaškog vođe Ante Pavelića, koji je prodao pola Hrvatske, ne mogu vratiti ni NDH niti njega.

"Ne znam zašto se crkva u to meša. Ako se neki leci dele u crkvi i neki sveštenici pozivaju na demonstracije, oni na to imaju pravo kao građani, ali ne u okvirima crkve", upozorio je hrvatski predsednik.

Kancelarija predsednika Hrvatske o tom je slučaju obavestila Apostolsku nuncijaturu u Zagrebu. Agenciji Hina je u nuncijatu rečeno da je njihov stav da ne daju komentare.

Vernici hrvatske katoličke crkve u inostranstvu demantovali su Mesićeve navode, ističući da oglasi koji su čitani na kraju misa izlaze iz okvira euharistijskog slavlja.

U saopštenju se navodi da Hrvatska katolička misija u Minhenu nije organizovala nikakav protest protiv predsednika Mesića, niti su leci o protestu deljeni po crkvama u kojima se slavi euharistija na hrvatskom jeziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: