Ribe u Tamišu ostale bez vazduha

Prvi rezultati analize vode reke Tamiš pokazuju da su uzroci pomora ribe nagli pad vodostaja i nekontrolisan izliv fekalne kanalizacije direktno u reku.

Izvor: FoNet

Utorak, 21.07.2009.

19:02

Default images

"Analize vode pokazuju da je kvalitet vode Tamiša gori od četvrte kategorije, što znači da je praktično ravan kanalizaciji, a količina kiseonika je minimalna. Sve zajedno uzrokovalo je pomor ribe i živog sveta u reci", rekao je agenciji Beta član gradskog veća Pančeva zadužen za ekologiju Vladimir Delja.

Voda je puna otpada koji se sa opadanjem vodostaja povlači u korito, izuzetno je zamućena i sa vrlo visokim prisustvom amonijaka i gvožđa, dodao je Delja.

On je, međutim, dodao da su analize pokazale da industrijska postrojenja na obali Tamiša nisu doprinela pomoru ribe, rakova i školjki.

Delja je ocenio da će se uginuće ribe nastaviti sve dok se nivo reke ne podigne i tako zagađenje razblaži, a voda obogati kiseonikom.

On je pozvao stanovnike uz donji tok Tamiša da ne izlivaju svoju kućnu kanalizaciju direktno u reku jer time ugrožavaju živi svet u njoj.

Udruženje ribolovaca "Marko Kulić" iz Pančeva pozvalo je danas svoje ribolovce da se uzdrže od ribolova narednih dana, jer riba zbog zagađenosti vode nije za jelo.

Bacali svež asfalt u reku

Radnici preduzeća "Putevi Požega" nedavno su, prilikom krpljenja rupa na seoskoj saobraćajnici, izbacili određenu količinu svežeg asfalta u korito reke Despotovice u selu Brđani, potvrdio je danas novinarima tehnički direktor ovog preduzeća Nikola Sikora.

Sikora je najavio da će zbog napravljene greške radnici biti kažnjeni.

Načelnik ispekcijskih službi u Gornjem Milanovcu Dejan Veljović rekao je da je reč o količini od oko sedam metara kubnih asfalta, koji je bio izbačen osam metara od samog vodotoka.

Asfalt je veoma brzo uklonjen sa tog mesta, gde se inače nalazi divlja deponija i gde ljudi bacaju stare aparate i građevinski šut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: