Pad na tržištu nekretnina u Srbiji

Prometa nekretnina u Srbiji gotovo da nema zbog ekonomske krize. Potrebne su podsticajne mere države, kažu stručnjaci.

Izvor: B92

Utorak, 21.07.2009.

15:51

Default images

Ekskluzivni poslovni prostor u centru Beograda, umesto da bude meta mnogobrojnih kompanija koje posluju u Srbiji, stoji potpuno prazan. Ekonomska kriza dovela je skoro do gašenja tržišta nekretnina, a stručnjaci upozoravaju da će tako biti sve dok država svojim merama ne bude podstakla banke da ponovo finansiraju privredu.

Iako poslovni prostor nema ko da kupi, u Beogradu se, sudeći po zvaničnim najavama, i dalje gradi.

Poslovni prostor u centru Beograda, na Terazijama, do skoro je bio vrlo tražen.

Veliki broj domaćih i stranih kompanija utrkivao se za iznajmljivanje ili kupovinu ekskluzivnog poslovnog prostora, koji je trebalo da im donese prestiž i prednost na tržištu.

Danas, neke od tih zgrada stoje potpuno prazne sa velikim panoima na kojima piše “Izdaje se”.

Ponuda za zakup skupljeg i većeg poslovnog prostora je povećana, jer se većina kompanija u vreme krize ne širi, već se smanjuje obim rada.

Zbog toga je prodaja poslovnih prostora u Srbiji skoro potpuno prestala. Malobrojni su investitori koji imaju hrabrosti da ulažu u izgradnju, a oglasi o prodaji poslovnog prostora mogu se videti na sve strane

"Dolazi do promene zakupa, zakupci prelaze iz jedne zgrade u drugu zbog povoljnijih ponuda. Dolazi do pada zakupnina u poslovnim prostoraim generalno, a što se investment tržišta tiče, odnosno prodaje poslovnih prostora, to je prilično zamrlo zbog toga što banke ne dozvoljavaju finansiranja", objašnjava Nebojša Nešovanović iz konsultantske kuće "King strdž".

I na Novom Beogradu, koji je poslednjih godina postao najzanimljiviji deo grada za smeštaj velikih stranih kompanija sve se češće mogu videti velike zgrade sa natpisima da se izdaju.

Neke novoizgrađene već mesecima tako zjape prazne. Kako tvrde u agencijama, od početka ekonomske krize, vlasnici poslovnog prostora snižavali su cene za oko dvadeset odsto, dok je veći pad cena zabeležen u poslednja tri meseca.

“Cene jesu pale u odnosu na prošlu godinu. Svakako da su svetska ekonomska kriza i mogućnost kupovine putem kredita, nedostatak svežeg novca, uticali da cena bude iskorigovana. Korekcije cene jesu vršili svi prodavci koji su imali volju da prodaju nevezano o kojoj se nepokretnosti radi”, kaže Miroslav Cvetković iz agencije za promet nekretnina "Cvetković-Roškov".

Budućnost tržišta nekretnina zavisi od budućih poteza države na ublažavanju efekata ekonomske krize.

Tek kada saznaju kako će se država ponašati, banke će odlučiti da li će ponovo početi da finansiraju privredu.

“Ja se nadam da će država nastaviti sa investiranjem, da će stabilizovati javne finansije, da će smanjiti javnu potrošnju, da bi banke vratile poverenje u našu državu i da bi ponovo krenulo finansiranje naše privrede, izgradnja objekata, kupovina nekretnina”, kaže Nebojša Nešovanović.

“Ukoliko banke i strani finansijeri ne budu verovali u Srbiju, u naše javne finansije, u održivost ovakvog sistema, oni neće finansirati kod nas i onda smo u velikom problemu”, upozorava on.

Ako je suditi po obimnim građevinskim planovima investitora, u Srbiji kriza kao da ne postoji.

Svi planirani projekti nastaviće da se realizuju, neki planiranim tempom, a neki nešto sporije – bar zvanično.

Ukoliko svetska ekonomska kriza potraje, poluprazne poslovne centre po gradu viđaćemo sve češće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: