Počeli pregovori o Banatskom Dvoru

Predstavnici Gasproma i Srbijagasa počeli su u Beogradu završne dogovore o zajedničkom preduzeću za podzemno skladištenje prirodnog gasa u Banatskom Dvoru.

Izvor: B92

Utorak, 21.07.2009.

12:52

Default images

"Stručnjaci Gasproma i Srbijagasa razgovaraće o ugovoru naredna dva dana, posle čega se očekuje parafiranje i potpisivanje tog dokumenta", rečeno je agenciji Beta u Srbijagasu.

Pre potpisivanja, neophodno je da ugovor za "Banatski Dvor" odobri Vlada Srbije. Kako je ranije dogovoreno, vlasnički udeo Srbijagasa u "Banatskom Dvoru" trebalo bi da bude 49 odsto, a udeo Gasproma 51 procenat.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je prošle sedmice najavio da će ugovor o skladištu Banatski Dvor potpisati Srbijagas, Gasprom i austrijska ćerka-firma Gasproma.

Odmah posle potpisivanja ugovora, kazao je ranije Bajatović, počeće utiskivanje Gaspromovog gasa u skladište u Banatskom Dvoru, kao i u skladišta gasa u Mađarskoj, za potrebe Srbije, ukoliko se postigne dogovor sa Eonom i Molom.

Na kraju investicije kapacitet skladišta gasa "Banatski Dvor" biće između 800 miliona i milijardu kubnih metara gasa.

Podzemno skladište gasa "Banatski Dvor" gradi se kao nastavak eksploatacije iscrpljenog gasnog ležišta čiji kapacitet je bio 3,3 milijarde kubnih metara prirodnog gasa.

Ukupna površina skladišta je oko 54 kvadratna kilometra.

Skladište gasa "Banatski Dvor" je 22 km istočno od Zrenjanina i 44 kilometra od glavnog gasnog razvodnog čvora u Gospođincima.

Podzemno skladište gasa je sada sa dva gasovoda povezano sa gasnim razvodnim čvorom u Elemiru, a planirano je povezivanje i sa glavnim gasnim razvodnim čvorom u Gospođincima.

Izgradnja podzemnog skladišta gasa "Banatski Dvor" započela je 2005. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: