Knežević: Balkanski duvanski kartel

Nekadašnji savetnik Mila Đukanovića, Ratko Knežević u intervjuu za “Vijesti” tvrdi da je za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića odgovoran duvanski kartel.

Izvor: B92, Vijesti

Utorak, 21.07.2009.

11:31

Default images

Susednu državu Crnu Goru ponovo potresa priča o duvanskoj mafiji. To je bila i tema u njihovom parlamentu, jer opozicija traži da reaguje državni tužilac. Naime, kontroverzni biznismen i nekadašnji bliski saradnik Mila Đukanovića tokom devedesetih, Ratko Knežević, posle pet godina ćutanja, oglasio se iz Londona, preko crnogorskog dnevnog lista “Vijesti”.

On je, kao i pre nekoliko godina u hrvatskom “Nacionalu”, optužio Mila Đukanovića da je u sprezi sa Stankom Subotićem Canetom organizovao šverc cigareta, kao jedan od najvećih biznisa na Balkanu.

Knežević navodi i da su se Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić u Parizu susreli sa Đukanovićem i Stankom Subotićem.

“Siguran sam da će posle ovog intervjua zasedati u Podgorici uži kabinet smrti”, rekao je bivši insajder u crnogorskoj vlasti i Đukanovićev kum Ratko Knežević u intervjuu za “Vijesti”.

Iako je tužilaštvo iz Barija zvanično objavilo da je povuklo optužnicu protiv Mila Đukanovića za šverc cigareta jer ima imunitet, a u poseti mu je nedavno bio i italijanski premijer Silvio Berluskoni, Knežević svojim izjavama ponovo ozbiljno optužuje Đukanovića kao jednog od organizatora šverca cigareta.

On kaže da je ubistvo Ive Pukanića vlasnika lista "Nacional" bilo samo pitanje dana, jer je posle objavljivanja tekstova o duvanskoj aferi njegov život bio hronika najavljene smrti.

”On je poginuo kao žrtva svog zanata, svog pera, svoje hrabrosti i hrabrosti njegovih novinara. Njegov je život bila “hronika najavljene smrti” od kada je zaustavio svojim pisanjem najjaču mafijašku organizaciju na Balkanu u 20. stoleću“, kaže Knežević.

Knežević tvrdi da duvanski kartel ima svoje vojno krilo koje, kako kaže, stoji iza niza ovog ali mnogih drugih ubistava: Vanje Bokana u Atini, Radoslava Stojičića zvanog Badža, ubijenog u Beogradu, Jusufa Juse Bulića, ubijenog u Beogradu, Gorana Žugića, ubijenog u Podgorici, Belog Raspopovića, Milana Rajkovića i Duška Jovanovića, vlasnika i urednika “Dana” i vlasnika hrvatskog “Nacionala” Ive Pukanića, prošle godine u Zagrebu.

Kako je funkcionisao šverc duvana

Knežević kaže da je, kao i svaki građanin Crne Gore, znao za švercovanje cigreta i da je to tokom sankcija služo za punjenje državne kase.

“Umesto da se sa tim aktivnostima stane onog trenutka kada su završene sankcije, dolaskom Đukanovića na tron apsolutne vlasti u Crnoj Gori 1997. godine, taj posao još jače raste, cveta, da bi, po izveštajima agencija za zaštitu zakonitosti EU i SAD, u 1999. i 2000. iznosio nekoliko milijardi dolara godišnje”, navodi Knežević.

“Crna Gora postaje rob tog posla, a Đukanović njegov glavni eksponent. Samo u 1999. i 2000. godini, preko računa firmi ‘Codex’ iz Lihtenštajna i ‘Dulwich’ sa Kipra, ‘oprano’ je oko 2,3 milijarde nemačkih maraka. Za ove firme istražitelji iz Barija sumnjaju da su ih kontrolisali upravo Đukanović i Subotić, a to su i dokumentovali u delu optužnice u Bariju“, objašnjava on.
Arhivska fotografija zaplenjenih cigareta (FoNet)
Knežević u intervjuu za "Vijesti" objašnjava način na koji se švercovao duvan.

“Italijanski deo posla kontrolišu Veselin-Vesko Barović i Branko Vujošević, otvarajući privatnu firmu MTT (Montenegrian tabako tranzit). Ta agencija posredstvom svog predstavnika u Milanu, Dušanke Jeknić, stupa u kontakt sa 'klijentima' koji su eksponenti i lideri ključnih mafijaških klanova Barija i Napulja, koji dobijaju četiri ekskluzivne licence za transport cigareta preko Crne Gore. Za to plaćaju, kako paušalnu, tako i taksu po meri transporta”, kaže Knežević.

“Oni opet otvaraju specijalizovanu menjačnicu u Luganu, u Švajcarskoj, za pranje novca iz tog posla, o čemu je svedočio pred tužilaštvima u Bariju i Bernu nekadašnji saradnik crnogorske Vlade Goran Stanojević”, dodaje Knežević.

Prema njegovim rečima, srpski deo posla, koji je, kako kaže, bio u obimu skoro isti kao italijanski, po dogovoru Jovice Stanišica i Mila Đukanovića, kontroliše Stanko Cane Subotić, koji za svoje pomoćnike u Crnoj Gori uzima dva Đukanovićeva kućna prijatelja Duška Bana i Željka Mihailovića.

“Policijsku zaštitu u oba posla, kako srpskom tako i italijanskom, sprovodi Goran Žugić, a nakon njegovog ubistva, Vuk Bošković. Svima njima sve vrijeme samo je jedan šef i samo jednom čovjeku odgovaraju, Milu Đukanoviću”, kaže Knežević. Knežević navodi da je svoja sazanja dao i istražiteljima u Bariju koji već godinama ispituje šverc cigareta.

“Koliko sam shvatio iz razgovora sa novinarom italijanskog ‘Espresa’ i američkog Centra za javni integritet Leom Sistijem, koji sam vodio prošlog marta u Londonu, italijanski istražitelji iz Barija smatraju da je račun firme ‘Codex’ u Lihtenštajnu bio pod direktnom kontrolom gospodina Đukanovića”, kaže Knežević.

“Naime, sa njega su plaćane stvari kao što su blindirana stakla za Đukanovićev stan u Podgorici, naručena u Italiji, računi za blindirane ‘audije’ za njega i njegovu pratnju, računi za Đukanovićev i boravak njegove pratnje na putovanjima, iznajmljivanje aviona, kupovina dva nova aviona, svaki po blizu 20 miliona dolara vrijednosti, jedan za potrebe Vlade, drugi za potrebe Subotića, školovanje dece njegovih prijatelja u inostranstvu, a omaškom, ako ste pratili nedavnu javnu polemiku Caneta Subotića sa Aleksandrom Tijanićem, stigla je i ‘potvrda’ da je Tijanićev honorar za rad na Trećem kanalu Televizije Crne Gore došao sa tog računa“, tvrdi on.

"Vučić i Nikolić sa Đukanovićem i Subotićem"

Knežević je i neke srpske poltičare doveo u vezu sa Đukanovićem i Subotićem. On navodi da su se Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić u Parizu susreli sa Đukanovićem i Stankom Subotićem.

"Znate li da se u hotelu ‘Ric’ u Parizu već više puta susreli sa Suboticem i Đukanovicem Aleksandar Vućić i Tomislav Nikolić (prvi susret je bio oktobra 2007. godine, prisustvovao mu je novinar iz Beograda Milomir Marić ). Zašto? Zato jer Subotić i Đukanović odavno imaju plan zavladati medijskim i političkim prostorom bivše Jugoslavije, a zarad svojih poslovnih interesa i ilegalnih aktivnosti“, tvrdi Knežević.
Tomislav Nikoliæ i Aleksandar Vuèiæ (FoNet, arhiv)
Milomir Marić kaže za B92 da se ne seća takovog susreta. Za razliku od Marića Tomislav Nikolić priznaje da je bio u Ricu, ali ne da bi se sastao sa Đukanovićem i Subotićem.

“Aleksandar Vučić i ja smo te godine bili na sastanku sa investitorima i zaista u hotelu ‘Ric’. To nije tajno mesto i nije bio tajni sastanik ni sa kim. Trebalo je da se završi taj posao oko investiranja u gasnu elektranu u Novom Sadu, investitori su bili iz Rusije, Švajcarske i Francuske, dogovor je bio u hotelu ‘Ric’. Mi smo otišli ujtro, a vratili se popodne”, kaže Nikolić.

“Za jednim stolom je sedeo Milo Đukanović u velikom društvu. Ustao je, pozdravili smo se. Sa svakim se pozdravljam, čak smo i minut–dva razgovorali na teme o kojim smo imali različite stavove, ali sam zaista ragovorao sa njim. I kome ja tu da podnosim izveštaj? Zasto da odgovaram za svoje reči”, kaže lider SNS-a.

Nikolić tvrdi i da ne zna da li su za tim stolom sedeli Marić i Subotić, navodeći samo da je bilo u pitanju “veliko društvo”.

Ratko Knežević je crnogorski biznismen, bivši novinar i u mnogome kotorverzna ličnsot.

Nekada je bio najbliži saradnik Mila Đukanovića. Intevju podgoričkim "Vijestima" Ratko Knežević je dao elektronskom poštom iz Londona gde ternutno živi.

Prvi deo intevjua Ratka Kneževića za "Vijesti" možete pročitati ovde.

Đukanović: Crna Gora nije država kriminala

Crnogorski premijer Milo Đukanović optužio je lidera opozicionog Pokreta za promene Nebojšu Medojevića za stvaranje ambijenta sličnog onom u Srbiji kada je ubijen srpski premijer Zoran Đinđić.
Milo Ðukanoviæ (FoNet, arhiv)
Premijer Đukanović je istovrmeno kao neosnovane odbacio, kako je rekao, zlonamerne ocene da je Crna Gora država kriminala.

Đukanović je u crnogorskom parlamentu, u okviru "premijerskog sata", podsetio da su visoki evropski i NATO zvaničnici saopštili da će Crna Gora do kraja godine dobiti bezvizni režim i najverovatnije poziv za Akcioni plan za članstvo, a naredne godine i status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

"Crna Gora se ne bi mogla ni primaći NATO-u da u njoj vlada organizovani kriminal", izjavio je Đukanović, odgovarajući na Medojevićevu prethodnu ocenu da Crna Gora nije nezavisna od organizovanog kriminala.

Đukanović smatra da je očevidno da je Crnu Goru bolje i realnije vidi evropsko okruženje, što, kako je rekao, znači da ona nije onakva kakvom je opisuje Medojević.

On je odbacio Medojevićevu ponudu da bude deo državnog fronta u borbi protiv organizovanog kriminala ako, kako je rekao, ni zbog čega drugog, onda zbog Medojevićeve "participacije u onome što se desilo u Srbiji u stvaranju ambijenta u kome je likvidiran jedan premijer".

"Ono što radite poslednjih sedmica je ponavljanje tog scenarija", odgovorio je Đukanović.

Đukanović je odbio je da komentariše tvrdnje koje je Ratko Knežević izneo u intervjuu "Vijestima".

“Gluposti nikada ne komentarišem", rekao je Đukanović u crnogorskom parlamentu u okviru "predsedničkog sata". Ipak Đukanovićeva Demokratska partija socijalista demantovala je ove navode, dok opozicija traži da reaguje državnu tužilastvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: