Dodeljena 24 ambulantna vozila

Šest zdravstvenih ustanova u Srbiji dobilo je 24 ambulantna vozila, kao donaciju Evropske unije.

Izvor: B92

Utorak, 21.07.2009.

08:08

Default images

Ova pomoć mnogo znači za zdravstvene centre koji imaju vozni park star u proseku 15 godina, a poslednje velike nabavke vozila bile su pre 20 godina. Jedna od važnih inovacija u okviru projekta podrške reformi hitne pomoći biće i uvođenje evropskog broja za pozivanje Hitne pomoći - 112.

Dvadeset i četiri nova, potpuno opremljena ambulantna vozila stigla su u zdravstvene centre širom Srbije.

Ovo je samo deo kontingenta od ukupno 252 vozila koja je Evropska unija obezbedila da bi popravila stanje zdravstenog sistema u Srbiji.

“Ovo nije samo signal podrške ljudima u Srbiji za evropske integracije i signal da evropske integracije nisu ništa apstraktno nego veoma konkretno - ono što treba da popravi uslove života svih građana u ovoj zemlji”, kaže Žozep Ljoveras, šef Delegacije Evropske komisije u Beogradu.

Do kraja avgusta, očekuje se isporuka još 88 vozila čime bi zdravstvene usluge u Srbiji trebalo da se značajno poboljšaju.

“Ovaj projekat podrazumeva potpuno jasan nacionalni plan, sa zaokruživanjem koncepta kakva moderna hitna pomoć u Srbiji treba da bude. Sa konačnim usklađivanjem standarda od severa do juga, od istoka do zapada”, kaže ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

“Od ovom momenta, naši građani imaju vozila hitne pomoći kao bilo koji stanovnik našeg kontinenta. Ova vozila su na istom nivou kao vozila koja postoje u Berlinu, Parizu, Madridu, Rimu”, kaže potpredsednik Vlade Srbije, Božidar Đelić.

Šest vozila dobio je zdravstveni centar u Nišu, po pet Kruševac i Vranje, tri Kraljevo i Zrenjanin, a dva vozila idu u Bor.

Do sada su ovi centri imali velikih teškoća da obave svoj posao.

“Vozni park nam je bio star u proseku 15 godina, a svako vozilo prosečno prešlo preko 700 hiljada kilometara”, navodi Vojkan Kulić iz Zdravstvenog centra Kruševac.

“Poslednja ovakva veća nabavka vozila bila je pre 20 godina. Tri vozila nabaljena su između 2002 i 2008”, podseća Uroš Trajković iz Zdravstvenog centra Vranje.

U okviru programa reforme hitne medicinske pomoći u Srbiji, očekuje se i uvođenje jedinstvenog evropskog broja - 112 kao i brojne druge inovacije.

Ipak, potpredsednik vlade Đelić kaže: “Nije Srbija na reanimaciji! Nije!”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: