Ljajić: Tragovi se gube 2006.

Predsednik Saveta za saradnju s Hagom Rasim Ljajić ocenio je da bi hapšenje Ratka Mladića bio uspeh za celu Srbiju, jer bi se ona time oslobodila teškog tereta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.07.2009.

14:38

Default images

"Lični aspekt je sporedan. Važno je da Srbija Mladićevim hapšenjem može da se oslobodi teškog tereta. Sada je naša zemlja talac jednog jednog čoveka. Njegovo hapšenje stoga ne bi bio moj lični uspeh, već uspeh za celu Srbiju", rekao je Ljajić za nemački dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung".

"I jedno je sigurno: mi smo potpuno usredsređeni na to da pronademo, uhapsimo i izručimo Mladića", naveo je on.

Govoreći o tome zašto Mladić još nije uhapšen, Ljajić, koji je i ministar za rad i socijalnu politiku u Vladi Srbije, rekao je da bi se moglo navesti mnogo razloga za to, ali da jedan od njih sigurno nije nedovoljna odlučnost.

"Politička volja za njegovo hapšenje postoji", rekao je Ljajić.

Dnevnik je podsetio da je Radovan Karadžić, bivši lider bosanskih Srba, uhapšen prošlog leta u Beogradu, navodeći da je bilo onih koji su se nadali da će njegovo hapšenje dati neke informacije o Mladićevom mestu boravka, ali da se to nije dogodilo jer se krugovi njihovih pomagača nisu preklapali.

List prenosi i Ljajićeve reči da se Mladićevi tragovi gube početkom 2006. godine.

U razgovoru za ove novine Ljajić je govorio i o saradnji s Tribunalom u Hagu, navodeći da se bivša glavna tužiteljka ovog suda Karla del Ponte nije libila da zalazi na politički teren, za razliku od njenog naslednika Serža Bramerca, koji nema ambicije da utice na put Srbije u EU.

Na opasku novinara lista da je saradnja s Tribunalom za Beograd postala jednostavnija od kad je Karla del Ponte napustila sud, Ljajić je rekao: "To zapravo nije lična stvar, ali svaki ćovek daje pečat svojoj službi".

On je prepričao i jedan davni događaj kada je Del Ponteova, iznervirana nedovoljnim napretkom Srbije u potrazi za optuženima, došla u Beograd i vodila teške razgovore sa jednim tadašnjim ministrom.

Ministar ju je uveravao da će nove srpske metode hapšenja sa sigurnošću biti stres za generala Mladića, na šta je ona, vidno iznervirana, uzela pepeljaru i povikala: "Mladic pod stresom? Ja sam pod stresom!", navodi list.

U takvim trenucima trebalo je strahovati da li će članovi srpske vlade ostati fizički nepovređeni, primetio je Ljajić ironično, naveo je nemački dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: