Avganistan: Minibus naišao na bombu

Najmanje 11 avganistanskih civila je poginulo, a jedno dete i žena su povređeni kad je minibus, u kome su bili, naišao na bombu na putu u Avganistanu.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 20.07.2009.

08:40

Default images

"Nesreća se dogodila u nedelju po podne na putu od okruga Gulistan do okruga Dilaram i 11 civila je poginulo, a jedna žena i dete su povređeni", rekao je portparol policije u provinciji Farah, Abdul Rauf Ahmadi.

On je naveo da su bombu postavili talibanski pobunjenici kako bi ugrozili živote Avganistanaca i pripadnike stranih trupa, prenele su agencije.

Američke i britanske snage pokrenule su ofanzivu protiv talibana u južnoj provinciji Helmand, dok su ekstremisti istovremeno pojačali napade širom zemlje, uoči predsedničkih izbora zakazanih za 20. avgust.

Četiri vojnika poginula u eksploziji

Četiri američka vojnika su poginula u eksploziji nagazne mine u istočnom Avganistanu, saopštila je komanda NATO-a u toj zemlji.

Iako u saopštenju zapadne vojne alijanse nije navedena nacionalnost poginulih, portparol američke komande Robert Kar potvrdio je da su sva četiri vojnika bili Amerikanci.

Samo u julu mesecu u Avganistanu je poginulo najmanje 55 pripadnika međunarodnih snaga, što je od početka rata rekordni broj gubitaka za Alijansu.

Kada se radi o američkim vojnicima, ovog meseca je poginulo njih 30, što je za tri više nego u mesecu sa najvećim brojem smrti Amerikanaca u Avganistanu - u junu 2008.

Srušio se britanski borbeni avion

Britanski borbeni avion "tornado" srušio se danas na jugu Avganistana, potvrdili su zvaničnici, dodajući da je ovo treći udes vazduhoplova za tri dana u toj zemlji.

Portparol NATO-a Glen Parent je izjavio da je "tornado" GR4, koji je pripadao Kraljevskom vazduhoplovstvu, pao ubrzo nakon uzletanja kod grada Kandahara, u kojem je najveća baza stranih trupa u istoimenoj provinciji, glavnom uporištu pobunjenih talibana.

Parent je naveo da je reč o avionu specijalizovanom za noćne i dnevne napade, iz kojeg su se katapultirala dva Britanca i zadobila lakše povrede.

Iako je iz NATO-a saopšteno da pad aviona nije posledica napada pobunjenika, portparol talibana Kari Muhamad Jusuf je izjavio da su avion srušile njihove snage i da je ubijeno sedam vojnika.

U izjavi Rojtersu, koju je dao preko satelitskog telefona sa nepoznate lokacije, Jusuf je naglasio da strane trupe trpe "ogromne gubitke" u Avganistanu.

Jul je, zaista, postao najsmrtonosniji mesec za strane vojnike tokom osmogodišnjeg ratovanja u Avganistanu, gde je u toku velika ofanziva savezničkih snaga protiv talibana u provincijama Kandahar i Helmand.

Reč je o prvoj velikoj operaciji koja je deo nove regionalne strategije Baraka Obame čiji je cilj da se talibani i njihovi saradnici u ragionu poraze i tako stabilizuje Avganistan.

Oštre borbe na terenu i upozorenja vojnih komandanata dovode u pitanje ispravnost taktike i sposobnost angažovanih snaga.

Britanske snage u Avganistanu su pretrpele najveće gubitke od rata za Foklande, osamdesetih godina prošlog veka, što je u zemlji dovelo do oštrih debata o tome da li one uopšte treba da budu tamo.

U Avganistanu je već poginulo 190 britanskih vojnika, dok ih je za šest godina ratovanja u Iraku palo 179.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: