"Vakcina protiv H1N1 nebezbedna"

Londonski list "Indipendent" doveo u pitanje bezbednost vakcine protiv novog gripa, jer lekari nemaju kompletne podatke o njihovoj bezbednosti i efikasnosti.

Izvor: B92

Nedelja, 19.07.2009.

00:46

Default images

Lekari kažu da je cilj da se obezbedi maksimalna zaštita stanovništva u što kraćem vremenskom roku, ali, za razliku od postojeće vakcine protiv običnog gripa, nova vakcina protiv H1N1 će biti jača i biće davana u dve doze, što povećava rizik od propratnih pojava, navedeno je u londonskom listu "Independent".

Prvi primaoci će biti deca, koja se nalaze u kategoriji najugroženijih i istovremeno predstavljaju najveće prenosnike zaraze, preneo list u članku na naslovnoj strani.

I drugi londonski listovi opširno pišu o epidemiji novog gripa u Velikoj Britaniji i merama koje se planiraju u slučaju (očekivanog) pogoršanja zaraze, preneo je Bi-Bi-Si.

"Tajms" piše da će škole možda biti primorane da ostanu zatvorene i posle završetka letnjeg raspusta, ukoliko se pandemija pogorša, dodajući da su u oko 1.000 škola u Velikoj Britaniji zabeležini slučajevi novog gripa.

"Gardijan" i "Tajms" pišu da su se pojavile i prve sumnje u vezi sa tvrdnjom britanske vlade da će prve doze vakcine biti dostupne svim građanima na Ostrvlju već krajem idućeg meseca.

Naime, trka među zemljama za nabavkom potrebnih doza vakcine protiv gripa H1N1 je već u toku i pitanje je da li će Velika Britanija, u kojoj se ne proizvodi vakcinu, uspeti da od internacionalnih farmaceutskih kompanija obezbedi dovoljnu količinu.

Očekuje se da će pritisak zemalja rasti uporedo sa širenjem pandemije i kad potražnja premaši ponudu može doći do nemilih scena na međunarodnom tržištu, upozoravaju stručnjaci.

"Gardijan" piše da niko ne može da odgovori na pitanje zašto je Velika Britanija jedina evropska zemlja sa petocifrenim brojem zaraženih.

Velika Britanija je na trećem mestu u svetu po broju obolelih, posle Sjedinjenih Američkih Država i Meksika sa potvrđenih 9.718 slučajeva zaraze virusom H1N1, ali se procenjuje da je ta brojka mnogo veća.

Mogući uzrok je to što veliki broj ljudi iz svih delova sveta dolazi u Veliku Britaniju, kao i da sami Britanci dosta putuju.

Ovo podstiče pitanja, na koja sada niko ne može da odgovori, kako će se virus dalje širiti, s obzirom na sezonu godišnjih odmora i velike migracije, piše "Gardijan".

Svetska zdravstvena organizacija je u poslednjem izveštaju objavljenom 6. jula, navela da je potvrđeno 94.512 slučajeva obolenja od H1N1, sa 429 smrtnih ishoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: