Posao za osobe sa invaliditetom

Poslodavci će za godinu dana imati zakonsku obavezu da na svakih 50 radnika zaposle i dve osobe sa invaliditetom.

Izvor: B92

Nedelja, 19.07.2009.

00:39

Default images

Iako pozdravljaju donošenje Zakona o zapošljavanju i rehabilitaciji osoba sa invaliditetom, i poslodavci i udruženja smatraju da će u primeni biti velikih problema koje će naneti štetu i osobama sa invaliditetom i poslodavcima.

Usvojeni zakon će pružiti čitav niz novih poslova koji do sada nisu bili dostupni ovom delu našeg društva. U Uniji poslodavaca smatraju da je zakon donet bez ozbiljne analize da li na tržištu rada ima dovoljno osoba sa invaliditetom za sve poslove koji se nude.

“Po mišljenju nevladinih organizacija, neće biti dovoljno pa će poslodavci biti u situaciji da će morati da plaćaju naknadu”, kaže Nebojša Atanacković iz Unija poslodavaca Srbije.

Osobe sa invaliditetom međutim, prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, čine 10 odsto populacije u Srbiji.

Zakon je otvorio i problem obrazovanja, smatra Željko Ilić, izvršni direktor CDMS-a, mreže organizacija osoba sa različitim tipovima invaliditeta i hendikepa Srbije.

Mnoge institucije redovnog školovanja nisu dostupne osobama sa invaliditetom velki procenat ostaje zakinut za mogućnost sticanja višeg i visokog obrazovanja i mora da se uklopi u veoma ograničen izbor zanimanja koje nude specijalne škole. Ako se stvari ne promene, kaže Ilić, zakon neće poboljšati položaj osoba sa posebnim potrebama.

“Te osobe će biti prepuštene same sebi i na ivici siromaštva, uz Rome su najmarginalnija grupa, a na otvorenom tržištu rada situacija je još gora”, kaže Ilić.

Pored svega, svi se slažu da je dobro što zakon konačno postoji. Samo još da se sprovede i doradi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: