Irak: Hodočašće bez incidenata

Prvo veliko hodočašće u Iraku posle povlačenja američke vojske iz iračkih gradova proteklo juče mirno, uz učešće oko pet miliona vernika.

Izvor: B92

Nedelja, 19.07.2009.

00:33

Default images

Portparol bezbednosnih snaga u Bagdadu Kasim al-Musavi izjavio je za Bi-Bi-Si da je reč o najvećem broju hodočasnika u proteklih nekoliko godina. "Bio je to pravi test za naše bezbednosne snage i hvala Bogu, uspele su", rekao je al-Musavi.

Američki vojnici povukli su se prošlog meseca iz iračkih gradova, prenoseći odgovornost za bezbednost na lokalnu policiju i vojsku, na osnovu sporazuma koji su Bagdad i Vašington potpisali prošle godine.

Prema tom sporazumu, američka vojska bi iz Iraka trebalo da se u potpunosti povuče do 2012. godine.

Mesto hodočašća, džamiju u Kadimiji na severu Bagdada, obezbeđivali su u tri prstena pripadnici bezbednosnih snaga koji su proveravali svakog hodočasnika, dok su helikopteri kružili u vazduhu, preneo je Rojters.

Hodočašće u Kadimiji jedan je nekoliko verskih događaja šijitskog kalendara koji, posle pada Sadama Huseina, privlači veliki broj hodočasnika.

Okupljanja šijitskih vernika često su bila na meti sunitskih ekstremista iz Al Kaide.

U napadu bombaša samoubica u blizini džamije u Kadimiji u aprilu poginulo je 60 ljudi, dok je tokom hodočašća 2005, zbog glasina o bombi, na mostu prema džamiji, došlo je do stampeda u kome je poginulo najmanje 1.000 ljudi, podsetila je britanska novinska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: