Tadić: Nesvrstani važni za Srbiju

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je za diplomatsku bitku za Kosovo bitna podrška Nesvrstanih i da je ogromno tržište tih zemalja šansa za srpsku ekonomiju.

Izvor: Beta

Nedelja, 19.07.2009.

00:29

Default images

"Na određene zemlje vrše se pritisci da priznaju nezavisnost takozvane države Kosova. Mi smo preventivno delovali sa jednom vrstom argumentacije da je u toku proces pred Međunarodnim sudom pravde i da one zemlje koje eventualno razmišljaju o tako nečem moraju sačekati odluku Međunarodnog suda pravde", rekao je Tadić.

On je za RTS rekao da je takva argumentacija dobro primljena na samitu nesvrstanih u Šarm el-Šeiku i da je taj međunarodni forum Srbija iskoristila da obrazloži svoju poziciju, kao i da je to bila i priprema za nastup na Generalnoj skupštini UN u septembru.

"Zato sam rekao da se radi o svojevrsnom političkom dvokoraku. Ovo je bio na neki način uvod u tu Generalnu skupštinu", kazao je predsednik Srbije.

On je kazao da "velika većina" zemalja članica pokreta nesvrstanih nije priznala nezavisnost Kosova.

Tadić je kazao i da u vreme svetske ekonomske krize svi tragaju za novim tržištima.

"Među nesvrstanima ima mnogo novih tržišta. Među posmatračima ili onima koji su bili gosti na ovom samitu ima takođe mnogo mogućnosti. Tu su bila i Kina i Brazil... Ja sam ponudio predstavnicima bivših jugoslovenskih republika da razmislimo zajedno o stvaranju konzorcijuma na dva ekonomska polja", kazao je Tadić.

On je rekao da su to građevinarstvo i vojna, odnosno namenska industrija.

"Mislim da bi trebalo napraviti zajednički nastup preduzeća pod državnom kapom na tržištu nesvrstanih zemalja i to bi podiglo šanse za njihov uspeh. Ako bi bilo moguće da napravimo jedan konzorcijum sa građevinskim preduzećima iz regiona, to bi doprinelo boljoj regionalnoj saradnji", rekao je Tadić, kao i da bi se tako otvorila i nova radna mesta za građane Srbije.

Predsednik Srbije je rekao i da su na samitu "svi dobro reagovali" na njegov predlog da se se pedesetogodišnjica Pokreta nesvrstanih obeleži 2011. godine u Beogradu.

Tadić je kazao da je pozvao i druge zemlje bivše Jugoslavije da se uključe u organizaciju.

Nigerija neće priznati Kosovo

Predsednik Nigerije Umaru Jaradua rekao je predsedniku Srbije Borisu Tadiću da Nigerija neće priznati nezavisnost Kosova, prenosi nigerijski dnevnik Disdej.

Jaradua je to rekao Tadiću tokom bilateralnog susreta na prošlonedeljnom samitu Pokreta nesvrstanih u egipatskom letovalištu Šarm El Šeik. On je naveo da odluka da se ne prizna Kosovo doneta pod uticajem iskustva Nigerije s građanskim ratom između 1967. i 1970. godine kada je vođena borba da se, kako je rekao, očuva teritorijalni integritet i suverenitet zemlje.

"Disdej" prenosi da je Tadić pozdravio odluku Nigerije da ne prizna Kosovo i kazao da bi odluku o priznavanju sve zemlje trebalo da odlože dok se o proglašenju nezavisnosti Kosova ne izjasni Međunarodni sud pravde u Strazburu.

Jaradua je izrazio želju da se prodube i učvrste postojeći odnosi sa Srbijom. On je podsetio da je za vreme stare Jugoslavije postojala snažna saradnja u korist obe zemlje.

On je naveo da će preispitati zatvaranje nigerijskog diplomatskog predstavništva u Beogradu, ocenivši da bi prisustvo Nigerije u Srbiji olakšalo proširenje i učvršćivanje ekonomske i naučne saradnje dve zemlje.

Nigerija je sa 140 miliona stanovnika najmnogoljudnija afrička država i druga je po bruto domaćem proizvodu na tom kontinentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: