Izviždan govor Trajana Baseskua

Predsednik Rumunije Trajan Basesku izviždan je na Letnjem univerzitetu Mađara u Tušnadu, kada je rekao da je Rumunija nacionalna, jedinstvena i suverena zemlja.

Izvor: B92

Subota, 18.07.2009.

14:09

Default images

Basesku je prvo bio izviždan kada je rekao da autonomija treba da bude jednaka i u Trgu Sekujesk u Transilvaniji, kao i u celoj zemlji, u Delti Dunava u Tulči i na jugu zemlje u Karakalu. Basesku je nakon što je bio izviždan citirao iz Ustava da je Rumunija nacionalna, jedinstvena, suverena i nezavisna država, pa je ponovo doživeo zvižduke.

U takvoj atmosferi, Basesku je još dva puta ponovio isti citat i uz to rekao da je on mislio da je moguć dijalog, ali da vidi da prisutni to ne poznaju.

Predsednik Rumunije prisustvuje danas u transilvanskom gradu Baile Tušnad Letnjem univerzitetu i studentskom kampu "Tusvanioš" koji se održava 20. put.

Na letnjem univerzitetu su prisutni bivši mađarski premijer Viktor Orban, predsednik parlamentarne komisije za spoljne poslove i Mađare van granica Nemet Žolt, kao i drugi zvaničnici i građani iz Mađarske.

Tema ovogodišnjeg letnjeg univerziteta su političari reformatori u Evropi.

Evroposlanik Laslo Tokes, predsednik Nacionalnog saveta Mađara iz Transilvanije, izjavio je za Televiziju Realitatea da je "prirodno i normalno što je predsednik bio izviždan zbog njegove izjave koju je tri puta ponovio".

On je kazao da će "svaki put kada to isto citira biti izviždan, jer njegova izjava ne može da menja realnost".

Laslo Tokeš je jedan od najangažovanijih Mađara iz Rumunije koji se zalažu za nezavisnost i autonomiju županija iz Transilvanije, u kojima su Mađari u većini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: