Topčagić razočaran odlukom EK

Ambasador u Misiji BiH pri EU Osman Topčagić razočaran je odlukom kojom se predviđa ukidanje viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, ali ne i Bosni i Hercegovini.

Izvor: B92

Subota, 18.07.2009.

12:18

Default images

Vize za građane BiH za zemlje EU trebalo bi da budu ukinute 1. jula iduće godine, ako u međuvremenu budu ispunjeni uslovi koje je Brisel postavio pred vlasti te zemlje, kazao je Topčagić. On je naveo da je "razočaran odlukom Evropske komisije (EK) kojom se predviđa ukidanje viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, ali ne i BiH", piše “Dnevni avaz”.

"EU je svesna implikacija koje proizlaze iz ovakve odluke EK, stoga postoji spremnost da se s manjim odlaganjem donese preporuka za ukidanje viza i građanima koji imaju pasoš Bosne i Hercegovine", rekao je Topčagić.

Prema njegovim rečima, BiH do oktobra ove godine treba da podnese izveštaj o tome koliko je ispunila uslova.

Tada će, rekao je, EK poslati u BiH posmatrački tim da obavi analizu i proveri je li učinjeno sve što se zahtevalo.

Topčagić nije mogao da kaže postoji li mogućnost da se u odluku o ukidanju viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, koja će biti donesena najverovatnije na sednici Saveta EU 30. novembra i 1. decembra, ugradi i BiH.

On je podsetio da u preporuci EK piše da je Makedonija ispunila sve uslove, dok Crna Gora i Srbija još nisu, pa se ukidanje viza za njih predlaže pod uslovom da do momenta usvajanja odluke ispune sve obaveze koje su im postavljene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: