Kosovo traži pomoć zbog izbora

Institucije Kosova tražile su da međunarodni faktori podstaknu kosovske Srbe da učestvuju u narednim opštinskim izborima na Kosovu, piše list "Koha ditore".

Izvor: Beta

Subota, 18.07.2009.

11:56

Default images

Do sada, nijedan politički subjekat se nije prijavio za učestovanje na izborima u pet opština sa većinskim srpskim stanovništvom, koje treba da se formiraju na Kosovu tokom jeseni.

Suočene sa mogućnošću da izborni proces u ovim opštinama ne uspe, kosovske institucije su počele da traže pomoć raznih međunarodnih mehanizama koji bi pomogli u podsticanju Srba da izađu na izbore predviđene za 15. novembar, navodi ovaj dnevnik.

"Tražili smo pomoć od međunarodne zajednice za podržavanje izbornog procesa, ne samo u tehničkom aspektu, već i u svrhu razgovora i podsticanja Srba za učestovanje na izborima", rekao je zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči.

Jedan od članova Centralne Izborne Komisije, Bljerim Burjani, potvrdio je da je CIK tražio od Međunarodne civilne kancelarije i drugih međunarodnih institucija da rade sa Srbima na terenu, preko raznih ekipa za ljudska prava.

"CIK je angažovana u procesu traženja raznih formi kako bismo imali što sveobuhvatniji proces u novim opštinama", rekao je Burjani.

Prema planu Martija Ahtisarija predviđeno je formiranje pet novih opština sa srpskom većinom: Gračanica, Klokote, Parteš, Ranilug i Severna Mitrovica, dok opština Novo Brdo treba da se proširi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: